# #

Šveitsi professor: raisake toitu vähem

08.12.19

Lii Sammler

Mahetootmise saagikus on tavatootmise omast 20 protsenti väiksem. Samas ulatub toidu raiskamine 30 protsendini. Väiksema saagi tasakaalustaks väiksem toidu raiskamine.

“Vana kontseptsioon, kuidas maailm ära toita, on, et selleks tuleb aina rohkem ja rohkem toota, ning seda on farmerid väga edukalt teinud,” rääkis Eesti Maaülikooli audoktor, Šveitsi professor Urs Niggli eelmisel nädalal peetud mahetootmise juubelikonverentsil. “Tootmise järjepidev kasv aga on toonud rohkem probleeme kui lahendusi.”

Probleemidest tõi ta välja, et ökosüsteem on kahjustunud, bioloogiline mitmekesisus vähenenud ning kasutatakse liiga palju lämmastik- ja fosforväetisi.

Maailm tuleb küll toita, kuid säilima peab ka keskkond, ja seetõttu on Urs Niggli sõnul vaja hakata toiduteemale lähenema uut moodi.

Vaata Dr Urs Niggli videoloengut siit

Loe edasi: maaleht.delfi.ee, 05.12.2019