Sündmused
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Mahepõllumajanduse Koostöökogu
Konkurss "Parim mahetootja 2022" toimub tänavu juba kolmeteistkümnendat korda. Hindamiskomisjon tutvus taludega augusti alguses, võitja kuulutatakse välja sügisel.
Kadri Tali, foto: Tiit Efert |
Reigo Ojamets, foto: Tiit Efert |
Raplamaalt osaleb parima mahetootja konkursil Reigo Ojamets ettevõttega BalticFarmer. Põhilised kultuurid, mida kasvatatakse, on küüslauk ja sibul. Tänavu kasvab põllul ka tatar, millest loodetakse head saaki. Küüslaugu ja sibulakasvatuse eesmärk on kasvatada suurel pinnal ning optimeerida tehnoloogiat, et toodangu hind tuleks tarbijale taskukohane.
Margo Kütt, foto: Tiit Efert |
Viljandimaalt osaleb parima mahetootja konkursil Margo Kütt ettevõttega MK Loodusravi. Maitse- ja ravimtaimi on mahedalt kasvatatud alates 2010. a. Pikaajalisest kogemusest annavad aimu umbrohupuhtad põllud ja heas kasvujõus ravimtaimed. Taimede kõrge kvaliteet on tähtis, kogu kasvatatud toodang läheb töötlemisse oma ettevõttes. Ürditeedele on lisandunud ka tinktuurid ja siirupid. Kvaliteet ja teaduspõhisus on märksõnad, millest peremees oma tegevustes lähtub.
Siim Sooäär, foto: Tiit Efert
Saaremaalt osaleb parima mahetootja konkursil Siim Sooäär ettevõttega Saare Maakari. Peetakse ohustatud tõugu maakarja lehmi, kes pole küll suure piimaanniga, aga see-eest on piim rasva- ja valgurikas. Sööt kasvatatakse lehmadele suuremalt jaolt ise, tänavu rõõmustas peret taliodra hea saagikus. Kari on väike ja pea kogu toodang väärindatakse kohapeal grilljuustuks. Eelmisel aastal võideti grilljuustuga parima mahetoidu tiitel. Energiat annab päikesepark.
Karmo Haas, foto: Tiit Efert |
Parima mahetootja konkurss toimub kolmeteistkümnendat korda, seda korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetootja kuulutatakse välja sügisel.
Fotod: Tiit Efert
Pikemalt saab konkursi osalejate kohta lugeda: Konkurss: parimad mahetalud avasid uksed (maaelu.postimees.ee, 18.08.2022)