Sündmused
Sel aastal korraldati esimest korda parima mahetootja ja parima mahetoote konkursid. Võitjad kuulutatakse välja Eesti Vabaõhumuuseumi suurel leiva- ja kartulipäeval 12. septembril Kolu kõrtsi õuel kell 15:45.
Parima tootja konkursile esitasid maheorganisatsioonid 14 tugevat kandidaati. „Valiku tegemine osutus üsna keerukaks, sest iga tootja oli millegi poolest eriline ja vääris esiletõstmist“ ütles konkursi üks korraldajatest, hindamiskomisjoni liige Airi Vetemaa.
Parima mahetoote konkursil kandideerisid töödeldud mahetooted, iga töötleja sai esitada kuni kolm toodet. Kokku esitasid 18 talu ja väiketöötlejat konkursile 41 toodet. Parima toote väljaselgitamist juhtis Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist, kes võttis asja kokku nii: "Esimene mahetoodete konkurss oli põnev, hariv ja loodan, et kõigile osalejatele ka kasulik. Mahetootjatel on tohutu potentsiaal rikastada nüüd juba ametliku staatust saavutanud uut põhjala kööki ning mitmekesistada maitsvate ja konkurentsivõimeliste lähitoidu toodetega ka meie siseturismi toitlustajaid.“
Võitjad kuulutatakse välja 12. septembril kell 15:45 Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi suurel leiva- ja kartulipäeval.
Vabaõhumuuseumi Sassi-Jaani talu õuel peetakse samal päeval mahetoodete laata, toimuvad mahepõllumajanduse seminar ja mahetoidu töötoad lastele ja täiskasvanutele. Külastajatel on võimalus valida publiku lemmikmahetoode. Kõik mahetoidu huvilised on Sassi-Jaani talu õuele oodatud.
Vabaõhumuuseumis toimub suurel leiva- ja kartulipäeval ka palju muud huvitavat. Lähem info www.evm.ee
Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Eesti Kulinaaria Instituudi ja Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.
Lisainfo:
Merit Mikk
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
5039802
Lisainfo:
Sassi-Jaani talu maheõue programm 12. septembril
MAHETOODETE LAAT
10:00-17:00
MAHEPÕLLUMAJANDUSE SEMINAR
12:00-12:15 Mis on öko- ehk mahetoit ja kuidas seda ära tunda – Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
12:15-12:45 Mahetoidu eelised - Sirli Pehme, SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus
12:45-13:00 Ülevaade mahetoidu turust meil ja mujal - Merit Mikk, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus
13:00-13:30 Kohvipaus
13:30-13:45 Tootjate-tarbijate koostöövõrgustiku kogemused Itaaliast - Sara Manserra, CAST
13:45-14:30 Mahetootmise kogemus: Mätiku talu - Aivar Pikkmets; Vändra Leib - Krista Assi; Taali Mesila - Aili Taal
MAHETOODETE DEGUSTEERIMINE JA KÜLASTAJATE LEMMIKMAHETOOTE VALIMINE
13:00-14:00
MAHETOIDU TÖÖTOAD
12:00-13:30 Mahetoidu töötuba (kõrvits, füüsal, baklažaan, maitsetaimed), läbi viib Liisi Kutkina Orapera Ökotalust
14:00-15:30 Mahetoidu töötuba lastele, läbi viib Marina Koho