# #

Parim mahetoode ja mahetootja 2010 kuulutatakse välja pühapäeval

10.09.10

Sel aastal korraldati esimest korda parima mahetootja ja parima mahetoote konkursid. Võitjad kuulutatakse välja Eesti Vabaõhumuuseumi suurel leiva- ja kartulipäeval 12. septembril Kolu kõrtsi õuel kell 15:45.

 

Parima tootja konkursile esitasid maheorganisatsioonid 14 tugevat kandidaati. „Valiku tegemine osutus üsna keerukaks, sest iga tootja oli millegi poolest eriline ja vääris esiletõstmist“ ütles konkursi üks korraldajatest, hindamiskomisjoni liige Airi Vetemaa.

 

Parima mahetoote konkursil kandideerisid töödeldud mahetooted, iga töötleja sai esitada kuni kolm toodet. Kokku esitasid 18 talu ja väiketöötlejat konkursile 41 toodet. Parima toote väljaselgitamist juhtis Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist, kes võttis asja kokku nii: "Esimene mahetoodete konkurss oli põnev, hariv ja loodan, et kõigile osalejatele ka kasulik. Mahetootjatel on tohutu potentsiaal rikastada nüüd juba ametliku staatust saavutanud uut põhjala kööki ning mitmekesistada maitsvate ja konkurentsivõimeliste lähitoidu toodetega ka meie siseturismi toitlustajaid.“

 

Võitjad kuulutatakse välja 12. septembril kell 15:45 Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi suurel leiva- ja kartulipäeval.


Vabaõhumuuseumi Sassi-Jaani talu õuel peetakse samal päeval mahetoodete laata, toimuvad mahepõllumajanduse seminar ja mahetoidu töötoad lastele ja täiskasvanutele. Külastajatel on võimalus valida publiku lemmikmahetoode. Kõik mahetoidu huvilised on Sassi-Jaani talu õuele oodatud.

Vabaõhumuuseumis toimub suurel leiva- ja kartulipäeval ka palju muud huvitavat. Lähem info www.evm.ee

 

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Eesti Kulinaaria Instituudi ja Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

 

 

Lisainfo:

Merit Mikk

Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus

www.maheklubi.ee

mahepm@gmail.com

5039802

 

 

Lisainfo:

Sassi-Jaani talu maheõue programm 12. septembril

 

MAHETOODETE LAAT

10:00-17:00

 

MAHEPÕLLUMAJANDUSE SEMINAR

12:00-12:15 Mis on öko- ehk mahetoit ja kuidas seda ära tunda – Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus

12:15-12:45 Mahetoidu eelised - Sirli Pehme, SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus

12:45-13:00 Ülevaade mahetoidu turust meil ja mujal - Merit Mikk, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus

13:00-13:30 Kohvipaus

13:30-13:45 Tootjate-tarbijate koostöövõrgustiku kogemused Itaaliast - Sara Manserra, CAST

13:45-14:30 Mahetootmise kogemus: Mätiku talu - Aivar Pikkmets; Vändra Leib - Krista Assi; Taali Mesila - Aili Taal

 

MAHETOODETE DEGUSTEERIMINE JA KÜLASTAJATE LEMMIKMAHETOOTE VALIMINE

13:00-14:00

 

MAHETOIDU TÖÖTOAD

12:00-13:30 Mahetoidu töötuba (kõrvits, füüsal, baklažaan, maitsetaimed), läbi viib Liisi Kutkina Orapera Ökotalust

14:00-15:30 Mahetoidu töötuba lastele, läbi viib Marina Koho