Sündmused
Ülo Niinemets
Glüfosaadi keemiline olemus, leidumine keskkonnas ja inimorganismis ning toksilisus
Glüfosaat on aminohappe glütsiini fosfoonrühma sisaldav derivaat (keemilise nimetusega N-(fosfonometüül)glütsiin).1 Kui aminohapped on elavate organismide valkude loomulikeks koostisosadeks, siis fosfoonrühma sisaldavad ühendid on mitme biokeemilise reaktsiooni aeglustajad (inhibiitorid). Glüfosaadi toime herbitsiidina seisneb selles, et ta aeglustab valikuliselt taimede fotosünteesivates organellides – plastiidides – paiknevat fenoolsete ühendite sünteesi rada, mistõttu katkeb paljude fenoolset rühma sisaldavate ainete tootmine. Näiteks peatub glüfosaadi mõjul aminohapete – trüptofaani, fenüülalaniini ja türosiini – süntees ja sellega ka kogu taimne valgusüntees. Selline fenoolne ainevahetusrada inimesel puudub, mistõttu saame neid nn asendamatuid aminohappeid ainult toiduga.
Loe edasi: sirp.ee, 23.11.2018