Sündmused
Algas viieosaline mahetöötubade sari, mille käigus õpivad Eesti lasteasutuste kokad ja toitlustajad mahetoorainest erinevate toidukordade söökide valmistamist ja tutvuvad mahetooraine hankimisvõimalustega.
„Eesmärk on pöörata tähelepanu hooajalisele kohalikule mahesaadustele, et tarbijad leiaks üles oma lähipiirkonna tootja ja vastupidi,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „Mahetootjad otsivad praegu võimalusi, kuidas oma toodangut järjest enam ka mahedana turustada ja samas on lasteasutustes olemas nõudlus tervisliku toidu järgi. Ka valmivas uues mahepõllumajanduse arengukavas otsime lahendusi, kuidas mahetootjad ja lasteasutused kokku viia.“
Mahetoidu töötubasid korraldava MTÜ Hiidlaste Koostöökogu projektijuhi Ly Kaupsi sõnul on Saare- ja Hiiumaa lasteaia- ja koolikokkade huvi mahesaaduste kasutamise vastu suur. „Kokad soovivad praktilisi nõuandeid, teada miks peaks kasutama rohkem mahetoitu, kust toorainet kätte saab ja mis see maksab. Alati on meeldinud ka ühiselt retseptide läbi tegemine ja maitsmine, sest oma silm ja kõht on ikka kuningas. Täna rääkisime teraviljadest ja tundus, et see on üks valdkond, kus on üsna lihtne soove praktikasse viia ehk siis kasutada rohkem mahetäisterasaadusi,“ rääkis Ly Kaups.
Töötoas toimuvad viies maakonnas – Hiiumaal, Läänemaal, Viljandimaal, Pärnumaal ja Saaremaal – ja viiel erineval teemal: hommikutoidud, oote- ja pikapäevatoidud; kevadised hooajatoidud; sügisesed hooajatoidud; piparkoogid ja muud küpsetised; jõulu- ja vana aja toidud.
Töötoad on planeeritud eelkõige lasteasutustele, kes oma menüüs juba kasutavad mahetoorainet või plaanivad seda lähiajal teha.
Mahetoidu töötoad korraldab üle Eesti MTÜ Hiidlaste Koostöökogu Põllumajandusministeeriumi tellimusel .
Lisainfo ja ajakava Hiidlaste Koostöökogu kodulehelt.
FOTOD esimesest mahetöötoast leiab SIIT.
Allikas: Põllumajandusministeerium