Sündmused
Homme, 4. mail Tallinnas toimuv mahekonverents „Tegija kogemus – kuidas olla edukas maheturul“ keskendub mahetooraine väärindamisele ning kohaliku mahetoidu valiku- ja turustamisvõimaluste laiendamisele.
Eesti Toidumess -Sööma! käigus toimuval mahekonverentsil on vaatluse all võimalused arendada mahetooraine töötlemist selliselt, et suureneks toorme väärtus. „Mahemaa osakaal kogu põllumajandusmaast on Eestis 20%, millega oleme Euroopa tipus. Järjest suurenevad mahetoodangu mahud ja turule tuleb uusi mahetooteid. Viimase kahe aastaga on Eesti mahetoidu ekspordimaht hinnanguliselt üle 60% suurenenud,“ kirjeldas Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann.
Ülevaate mahepõllumajanduse ja maheturu olukorrast Euroopas annab konverentsil Helga Willer Šveitsi mahepõllumajanduse uurimisinstituudist FIBL. „Euroopa Liidus kasvas mahetoiduturg 2016. aastal 12%. Euroopas ja USAs suureneb turg jätkuvalt kiiremini kui tootmine, mis annab hea võimaluse ka Eesti mahetoodete ekspordi kiireks kasvuks,“ rääkis Willer.
Lisaks jagab oma kogemusi mahetoitlustamise ökomärgi üks esimesi kasutajaid Eestis, Estonian Burger Factory. Samuti kõnelevad programmi käigus teised mahetoidu töötlejad ja turustajad erinevatest valdkondadest. Programmiga on võimalik lähemalt tutvuda siin: http://www.maheklubi.ee/syndmused/2018_05_04/syndmus/mahekonverents-tegija-kogemus--kuidas-olla-edukas-maheturul/
Konverentsi korraldab Eesti Maaülikool koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökogu ja Eesti Konverentsidega. Konverents toimub "Teadmussiirde pikaajaline programm mahepõllumajanduse tegevusvaldkonnas" raames, toetab Euroopa Liit.
Lisainfo: Elen Peetsmann, Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja, (tel: +372 53044003, maheteave[A]gmail.com)