Sündmused
Aktsiooniga "Eesti Vabariik 100 - 100 rukkipõldu - miljon juubelileiba" on liitunud ka Saidafarmi pererahvas, perenaine Helve ja peremees Juhan Särgava.
Saidafarmis on hetkel 500 looma, kellest 200 on lüpsilehmad. Et tegu on mahefarmiga, siis on kevadel-suvel loomad karjamaal aga lisatoiduks kasvatatakse ka teravilja, sealhulgas rukist.
"Maad on meil 1000 hektarit, tänavu külvasime 220 hektarile teravilja. Rõhk on siiski rohumaadel, kus karjatame. Külvikord näeb ette, et kasvatame rukist, otra, kaera ja siis kolm aastat ristikut. Rukis on hea ja tänuväärne kultuur, sest meil on savimaad ja rukis on väga leplik nii kehva mulla kui põua suhtes," selgitas Saidafarmi juht Juhan Särgava.
Rukist külvatakse Saidafarmis tavaliselt 30-60 hektarit, oleneb aastast ja ilmast sügisel, kas saab külvata või ei. "Kasvatan rukist ja olen tänulik, sest saan "kolm saaki". Esiteks korjan terasaagi, teiseks põhu ja kolmandaks saan maa viljakust parandada, sest rukis on hea kultuur oma pikkade, pea 1,2 meetri sügavusse ulatuvate juurtega, mis just savistel ja äratrambitud maadel mulda õhutavad ja sinna ohtralt orgaanilist ainet annavad. Vihmasel ilmal imendub vesi paremini ja põua ajal saab taim sügavamatest kihtidest vee kätte," ütles Särgava ja lisas, et kuna neil on sügavallapanuga laut, siis rukkipõhk allapanuks on ideaalne.
Helve ja Juhan Särgava |
Foto: erakogu