Sündmused
Pressiteade
5.
detsember 2012
ETV2-s alustab homme lühisari
„Mahemaa"
Homme õhtul alustab ETV2-s kell 20.00 mahetalusid
tutvustav saatesari „Mahemaa". Neljal neljapäeval tutvustatakse Eesti
mahetalusid, kust jõuab meie toidulauale puhas ja tervislik toit. Iga saate
lõpus valmib ka üks roog, kus kasutatakse valdavalt oma talu toodangut.
Saatejuhid on Karol Kuntsel ja Maria Soomets, saated valmisid koostöös
tulundusühistuga Eesti Mahe.
Saatesarja
„Mahemaa" autor-toimetaja Aivi Parijõgi sõnul
sobib see sari mitmel põhjusel väga hästi jõuluaega. „Esiteks mõtlevad siis ka
kõige paadunumad linlased maalemineku peale ja küllap vaadatakse ka telerist
toredaid taluperesid suurema huviga. Teiseks peaks pühade ajal olema natuke
rohkem aega süvenemiseks ja nii jõuab vahvate ja rõõmsate taluperede tegemisi
jälgides järele mõelda, mida see mahetoit ning mahetoidu tootmine õigupoolest
tähendab ja kui palju tervisliku toidu nimel tööd tehakse. Kolmandaks on jõulud
seotud ikka pidulikuma või ka rikkalikuma toidulauaga ja igas Mahemaa saates
valmibki paar toredat rooga, mis mõistagi passivad hästi ka pühadelauale."
Saatesarja konsultant oli Eesti Maaülikooli
Mahekeskuse juhataja Elen
Peetsmann. „Saatesarja ideeks oli tutvustada
mahetootmist läbi erinevate tootmissuundade ja söögitegemise. Kõige parem viis seda teha on tutvustada
olemasolevaid mahetalusid ja nende tegemisi. Saate lõpus oma talu toorainest
valmiv toit annab kindlasti uusi ja
huvitavaid ideid söögitegemiseks. Mul on saatesarjas valminud roogadest juba
oma lemmikud köögis järgi proovitud."
Esimeses
saates tehakse lähemat tutvust Koplimäe Mahe Taluga Saaremaal. Perenaine Marju ja
peremees Olev võtavad Karoli kaasa nii veskisse kui leivaahju juurde. Saate
lõpus valmib pere üks lemmikroog - tatrotto.
13.
detsembril käiakse Viljandimaal Tarvastu Saariku talus, mis tegeleb veise- ja köögiviljakasvatusega.
20.
detsembril avab oma tegemisi lähemalt Kopra Karjamõis Valgamaal, kus kasvatatakse lambaid, kodulinde,
metssigu, köögivilju ja maitsetaimi.
27.
detsembril heidame pilgu Pajumäe tallu Viljandimaal, kus kasvatatakse piimakarja. Kohalikust piimast valmivad aga
jogurtid, kohupiim ja kohupiimakreemid.
Saatesarja
autor-toimetaja on Aivi Parijõgi, režissöör Mati Kark. Saated
valmisid koostöös tulundusühistuga Eesti Mahe MAK meede 1.7.3 raames, toetab
Euroopa Liit. Saated on hiljem järelvaadatavad ETV2 kodulehelt.
Pildid võtetelt: http://ahti.tubin.ee/foto/mahe/ Pildid Ahti Tubin
https://www.dropbox.com/sh/6leg1qqjioa14xj/TOGGJHq0F7
Pildid Elen Peetsmann
Lisainformatsioon
Elen Peetsmann
Mahepõllumajanduse
Koostöökogu,
SA Eesti Maaülikooli
Mahekeskus,
elen.peetsmann[A]emu.ee
Tel:
53044003