# #

Eestis tähistati mahepäeva parima mahetoote konkursile esitatud toodete hindamisega

24.09.24

23. septembril peetakse üle Euroopa mahepäeva. Eestis tähistati mahepäeva parima mahetoote konkursile esitatud toodete hindamisega.

Viieteistkümnendat korda toimuvale konkursile esitati tänavu 50 toodet 28 ettevõttelt. Toiduspetsialistidest žürii kogunes konkursi patrooni Angelica Udekülli taktikepi all, et valida välja parimatest parimad. Kõik mahetoidu huvilised saavad oma lemmiktoodetele hääle anda novembris Maheklubi Facebooki lehel. Võitjad kuulutatakse välja novembrikuisel mahepõllumajanduse aastakonverentsil Tartus.

Foto: Lauri Laan

Foto: Lauri Laan

Sel aastal täitub Eesti mahepõllumajandusel 35 aastat. „35 aastaga on nii mahetootmises kui ka -töötlemises toimunud suur areng – põllumajandusmaa poolest oleme Euroopa tippude hulgas ja ka töötlemise poolel on areng märkimisväärne,“ ütles konkursi korraldaja Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust. „Enamasti on mahetöötlejate puhul tegu väikeettevõtetega, kes rikastavad meie toidulauda eripäraste ja sageli käsitöönduslike kõrge kvaliteediga mahetoodetega,“ tõi Vetemaa välja.

Angelica Udekülli sõnul on märgata trendi n-ö mugavustoitude valiku laienemise suunas. „Järjest rohkem on ka mahetoiduvalikus tooteid, mis on osaliselt ette valmistatud ja millest saab kiire elutempoga, kuid toidu kvaliteedist lugu pidav inimene vähese vaevaga maitsva roa valmistada. Siin on säästlikkust mitmes võtmes, lisaks keskkonnasõbralikult kasvatatud toorainele on kõik vajalik ka õiges vahekorras juba kokku pandud, nii saab vältida ka toidu raiskamist. Mahetoodete valik suureneb iga aastaga, ootame uusi tooteid põnevusega,“ lisas Udeküll.

Parima mahetoote konkurssi korraldab Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parimate toodete valimine toimus Anni Arro Stuudioköögis.

Euroopa mahepäeva eesmärk on tutvustada ja väärtustada mahetootmise ja mahetoidu olulist rolli liikumisel keskkonnasõbralikuma majandamise ja tervislikuma toitumise suunas.

Foto: Lauri Laan

Foto: Lauri Laan