Sündmused
Presidendi kodutalus Ärmal täna kogunenud suured ja väikesed põllumajandustootjad, mitmed kohaliku elu edendajad, teadlased ning Eesti tippkokad kinnitasid: Eesti söögilauale – nii lasteaedades, koolides kui ka restoranides – sobib kõige paremini meie enda kohalik toit.
Hiidlaste Koostöökogu esindajad, kes tutvustasid Hiiu-, Saare- ja Läänemaa ühisprojekti “Kohalik toit kohaliku kogukonna lauale”, on saanud ligi kolme aasta jooksul tõestuse, et kohalikust toorainest koolitoit ei ole kallim kui võõrsilt toodud sügavkülmutatud toiduained.
Nüüd on nende algatus levimas üle Eesti, näiteks Järvamaa Albu valda.
“Eesti peab olema võimeline varustama ennast Eesti kvaliteetse ja puhta toiduga,” ütles president Toomas Hendrik Ilves. “Me ei pea ostma kaugelt välismaalt toodud tomateid, mis ei ole kokku puutunud mullaga ning mul on hea meel, et ka meie kokad ja söögikohad nagu ka mitmed hariduselu korraldavad omavalitsused on sellest aru saanud.”
Evelin Ilvese sõnul oli tänase kohtumise eesmärgiks, nagu ka möödunud aastal sarnasel kokkusaamisel, tuua kokku tootjad ning kokad, kes kohalikku toorainet peaksid kasutama. See on suhtevõrgustiku loomine, ütles ta.
“On vaja rohkem rääkida, julgustada ja inimesi kokku viia,” sõnas Evelin Ilves. “On vaja häid eeskujusid, kus tippkokad annavad nõu, kuidas kohalikust toorainest saab tervislikku toitu, mis oleks erinevate söögikohtade kõrval ka tarvilik lasteaedades ja koolides.”
Vabariigi Presidendi Kantselei
avalike suhete osakond
tel 631 6229