# #

Eesti Maaülikooli professor: teatud tüüpi toimega mürgised ained toidus võivad organismile mõjuda oluliselt madalamates doosides kui seni arvati

25.10.13

Eesti Maaülikool

Eesti Maaülikooli professor Tõnu Püssa sõnul on viimase aja teadusuuringute tulemuste põhjal leitud, et lihasse ja ka teistesse toiduainetesse nende tootmise või töötlemise käigus sattuda võivad teatud tüüpi mürgised ained võivad seniarvatust oluliselt madalamates annustes pikaajalisel tarvitamisel põhjustada ebasoovitavaid füsioloogilisi toimeid (nn madala doosi hüpotees). 

„Tänapäeval on keemiliselt saastatud toiduga saadud ägedad mürgistused haruldased, toidutoksikoloogia põhifookuses on üha enam pikaajalisel manustamisel toimivad ained,“ rääkis professor Püssa. „Pikaajaline ehk krooniline toksiline toime võib põhjustada või kaasa aidata vähktõve, südame-veresoonkonna, närvisüsteemi jt krooniliste haiguste arengule.“

1. novembril 2013 kell 14 toimub Eesti Maaülikoolis (Kreutzwaldi 56/3) toiduhügieeni osakonna auditooriumis äsjailmunud raamatu: Tõnu Püssa „Principles of Food Toxicology, 2nd edition“ (CRC Press, Taylor & Francis Group) esitlus.

Loe edasi: Eesti Maaülikool, 23.10.2013