# #

Uudised

Eesti Maaülikool koostab kogumiku mahe- ja tavatoitu võrdlevatest uuringutest

28.11.10
2010. aasta mais alustati Eesti Maaülikoolis rahvusvahelise projektiga PICKFIBER, mille üldeesmärgiks on kiudainerikka mahetoorainel põhineva toidu väljaarendamine, mis aitaks kaasa ülekaalulisuse probleemi vähendamisele. Projektis osaleb üheksa partnerit viiest riigist.

Seebitootja GoodKaarma hakkab kauplema mahetoiduga

24.11.10
Käsitsi valmistatud ökoseepidega tuntust kogunud GoodKaarma avab Tallinnas kaupluse, kus hakatakse müüma ka mahetoitu. OÜ GoodKaarma juhataja Ea Velsvebel-Greenwood ütles Saarte Häälele, et nende uus pood hakkab tegutsema 4. detsembril avatava Sadama turu ruumides Tallinna Sadama endises C-terminalis. Tootevaliku laiendamine mahetoiduga ongi otseselt seotud uue kaupluse avamisega, ütles Velsvebel-Greenwood.

Eestlasele läheb kõige enam korda toidu kvaliteet ja värskus

21.11.10
Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) äsja avaldatud arvamusuuringust selgub, et eestlane hoolib kõige enam toidu kvaliteedist ja värskusest (74%).

Mahetöötlemise ja –toitlustamise huvilised arutlevad arenguvõimaluste üle

17.11.10
18. ja 19. novembril 2010 korraldab Eesti Maaülikooli Mahekeskus Tallinnas hotellis St Olav konverentsi ja seminari, kus arutletakse mahetöötlemise ja –toitlustamise arendamist. Käsitletakse nii õigusaktidest tulenevaid nõudeid kui ka seniseid kogemusi ja praktilisi näiteid meilt ja mujalt.

Põline tallinlane: Mahemajandus on keerulisem, kui algul arvasin

14.11.10
Kui Margus Lille koos naise ja kahe väikese lapsega Kiltsimäe külla Mallavere tallu elama kolis, ei teadnud ta päris täpselt isegi, mis elu neid ees ootab. Sinnani oli Margus olnud põline tallinlane, linnas sündinud ja kasvanud, lapsepõlvesuved möödusid Kunda lähedal maal vanaema juures. Ent kui endal lapsed sündisid, tekkis tahtmine Kalamaja ühetoalisest korterist minema saada. Elamisväärsemasse paika.

Mahetoidu austajad saavad peatselt piimaautomaadid

11.11.10
Välismaal nähtud mahepiimaautomaadid andsid meie talupidajatele idee ka siinset mahedalt toodetud piima automaatidest müüma hakata. Esimesed tahetakse panna üles veel tänavu. Üks uudne masin leiab koha Tartu Lõunakeskuses asuval taluturul ja teine Tallinnas Solarise keskuses, kus peagi avatakse talukauba müügikoht.

Toidumessi suurim üllatus: viljakohv ja kohalikud maitseained

09.11.10
Tänavuse toidumess FoodFest keskmeks oli mahekaupade saareke. Mess oligi suunatud mahetoidule. Kokku oli mahetootjaid kohal 18 ning messi külastas kolme päevaga ligi 10 000 külastajat. Teraviljatoode OÜ omaniku Riina Värsi sõnul tahetakse mahetooteid küll, kuid väga suurt ostjaskonda siiski pole. “Eks sellest räägitakse palju rohkem, kui ostetakse.”

Keskkonnaõiguse Keskus sai 3-aastaseks

08.11.10
SA Keskkonnaõiguse Keskus (KÕK) tähistab täna kolme aasta möödumist oma asutamisest. Sellega seoses avalikustab KÕK täna tegevusaruande aastatel 2008-2010 läbiviidud tegevuste kohta.

Mahetalu toidab majanduslikult ja hingeliselt

25.10.10
Kümme aastat tagasi isalt talu pärinud ja vaid aasta hiljem mahetalu- tunnustuse välja teeninud Uus-Vainu mahetalu peremees Raido Raba on tulevikku vaadates optimistlik – nõudlus mahetoodangu järele aina kasvab, väidab mees intervjuus.

MAHEPÕLLUMAJANDUSE ALGÕPPE KOOLITUSED

28.09.10
Oktoobris korraldab Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus üle Eesti 10 algõppe koolitust sel aastal mahetootmisega alustanud tootjale.

Stipendium mahepõllumajanduse teemalistele uurimustöödele

17.09.10
Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2010.a. stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks. Sel aastal premeeritakse parimat bakalaureusetööd 2000 krooniga, parimat magistritööd 3000 krooniga ja ühte kuni 35-a noorteadlast teaduspublikatsioonide eest 5000 krooniga

Võrumaa põllul kasvas tänavu tonn mahearbuusi

14.09.10
Mahetoodete rivvi on astunud uued tooted — Võrumaa põldudel kasvanud mahemelonid ja mahearbuusid. Vastseliina valla mees Reeno Sikk ütles, et sai tänavu saagiks tonni mahearbuusi, mis kuuma ja kohati kuiva suvega Eestis väga hästi kasvas.

Selgusid "Parim mahetootja 2010" ja "Parim mahetoode 2010"

12.09.10
Täna Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leiva- ja kartulipäeval kuulutati aasta parimaks mahetootjaks Arvo Veidenbergi Pajumäe talu ja parimaks mahetooteks AS Saidafarmi juust “Saida valge juust”.

Parim mahetoode ja mahetootja 2010 kuulutatakse välja pühapäeval

10.09.10
Sel aastal korraldati esimest korda parima mahetootja ja parima mahetoote konkursid. Võitjad kuulutatakse välja Eesti Vabaõhumuuseumi suurel leiva- ja kartulipäeval 12. septembril Kolu kõrtsi õuel kell 15:45.

Võrumaa taluperemees lööb läbi kukeseenejahu ja marjakrõpsudega

09.09.10
Võrumaa Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts ei tea, mis asi on masu. Tema mahetootmine kasvab mühinal. Üha rohkem inimesi soovib puhast toitu ja on nõus mahla eest maksma viinapudelist kõrgemat hinda.