Sündmused
Hubane kohtumispaik kõigile ökogurmaanidel
07.01.11
Uute Pärnu kohvikute-restoranide otsimisel läksin kõige lihtsamat teed ja palusin sealsel turismiinfopunti töötajal head söögikohta soovitada. “Mahedik,” tuli kiire ja konkreetne vastus.
Aasta keskkonnategijaks valiti Evelin Ilves
06.01.11
Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) valis 2010. aasta keskkonnategijaks Evelin Ilvese, kes juhtis aasta jooksul aktiivselt tähelepanu ebatervislikele lisaainetele toidus ning propageeris mahetoodangut.
Mahepõld andis tavapõllust suurema saagi
13.12.10
Tänavu osales esmakordselt viljelusvõistlusel mahepõllumajanduslik rüpsipõld, mille saak oli kõrgem kui tavalisel põllul. “Vaatasin kevadel, et põld on nii ilus, miks mitte osaleda,” räägib Mait Nõmmsalu julgest mõttest astuda väetiste- ja taimekaitsevahenditevaba põlluga võistlustulle.
Mahepõllumehed ehitavad põhust kontorit
13.12.10
Ökopõllumeestele kohaselt ehitavad Mait Nõmmsalu ja Tauno Tattar Tammistu Agro uue kontori jaoks ökomaja. “Seni on Eestis ehitatud põhumajad puitkarkassiga, mille vahele pannakse põhk,” räägib Nõmmsalu. “Mina tahan teistmoodi teha.”
Kodumaise mahetoidu valik on hüppeliselt laienenud
09.12.10
Masu ajal langes üldine toidukaupade käive 9%, kuid kodumaise mahetoidu müük tõusis ja sortiment suurenes, selgub täna konjunktuuriinstituudi poolt esitletavast uuringust.
Lähikuudel jõuavad Eestisse mahepiima automaadid
08.12.10
Eestimaa Talupidajate Keskliidu eestvedamisel jõuavad lähikuudel Eestisse esimesed mahepiima automaadid; varsti saab suuremate kaubanduskeskuste juurest osta töötlemata lahtist piima oma taarasse.
Projekt BERAS Implementation – Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society
05.12.10
Käivitunud on ressursisäästlikku mahepõllumajandust edendav rahvusvaheline projekt BERAS Implementation – Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society
Miks USA põllumehed GMO-sid kasvatavad?
03.12.10
Eesti Roheline Liikumine kutsus Eestisse oma kogemusi GMO-de osas jagama inglise põllumehe Michael Hart'i, kes käis USA põllumeestelt GMO kohta uurimas. Üritus toimub 10. detsembril algusega kell 17.30 Tartus, Väikeses Vanemuises.
Mahe toorpiim on üle ootuste menukas
02.12.10
Need mahekohupiima ja -jogurtisõbrad, kes on harjunud Pajumäe talu toodangut turult otsima, on jäänud viimasel ajal tihti pika ninaga. Kaupa lihtsalt ei jätku. Põhjuseks on see, et mahe toorpiim, millest kohupiima ja jogurtit valmistatakse, pannakse nüüd pudelisse ja ostjad oskavad ehtsat maapiima hinnata.
Pühajärve Puhkekodu pälvis Aasta Keskkonnategija 2010 tunnustuse
01.12.10
AS Pühajärve Puhkekodu pälvis mahetoidu propageerimise eest keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategoorias Aasta Keskkonnategija 2010 tunnustuse.
Noore loodustaluniku auhind läks Saaremaale
01.12.10
ELFi noore loodustaluniku auhinna pälvisid 2010. aastal Annika Reino ja Kalev Au Saaremaalt Siiksaarest. Noored talunikud on tegelenud Laidevahe looduskaitsealal veiste, lammaste ja eesti tõugu hobuste karjatamisega selle sajandi algusest ning nende jõupingutuste tulemusena on sealsete rannaniitude seisund oluliselt paranemas. Viimastel aastatel on põhirõhk lihaveiste kasvatamisel, keda peetakse mahedalt.
Eesti Maaülikool koostab kogumiku mahe- ja tavatoitu võrdlevatest uuringutest
28.11.10
2010. aasta mais alustati Eesti Maaülikoolis rahvusvahelise projektiga PICKFIBER, mille üldeesmärgiks on kiudainerikka mahetoorainel põhineva toidu väljaarendamine, mis aitaks kaasa ülekaalulisuse probleemi vähendamisele. Projektis osaleb üheksa partnerit viiest riigist.
Seebitootja GoodKaarma hakkab kauplema mahetoiduga
24.11.10
Käsitsi valmistatud ökoseepidega tuntust kogunud GoodKaarma avab Tallinnas kaupluse, kus hakatakse müüma ka mahetoitu.
OÜ GoodKaarma juhataja Ea Velsvebel-Greenwood ütles Saarte Häälele, et nende uus pood hakkab tegutsema 4. detsembril avatava Sadama turu ruumides Tallinna Sadama endises C-terminalis. Tootevaliku laiendamine mahetoiduga ongi otseselt seotud uue kaupluse avamisega, ütles Velsvebel-Greenwood.
Eestlasele läheb kõige enam korda toidu kvaliteet ja värskus
21.11.10
Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) äsja avaldatud arvamusuuringust selgub, et eestlane hoolib kõige enam toidu kvaliteedist ja värskusest (74%).
Mahetöötlemise ja –toitlustamise huvilised arutlevad arenguvõimaluste üle
17.11.10
18. ja 19. novembril 2010 korraldab Eesti Maaülikooli Mahekeskus Tallinnas hotellis St Olav konverentsi ja seminari, kus arutletakse mahetöötlemise ja –toitlustamise arendamist. Käsitletakse nii õigusaktidest tulenevaid nõudeid kui ka seniseid kogemusi ja praktilisi näiteid meilt ja mujalt.