# #

Uudised

A Le Coq lõpetab maheõlle tootmise

10.10.12
A Le Coq lõpetab veebruaris turule toodud Eesti esimese maheõlle Organicu tootmise.

Eksperdid võtavad Tallinnas luubi alla toidu tootmise keskkonnamõjud

09.10.12
Homme, 10. oktoobril toimub Tallinnas rahvusvaheline seminar „Toidu keskkonnamõjud: andmetest teadlikkuseni“ (Footprints of Food: from data to awareness), mis tõstab fookusesse toidu tootmise mõjud keskkonnale.

Mahepõllumajanduse laialdasemad kasutegurid

08.10.12
Põhja-Ameerika ja Kanada teadusuuringute põhjal koostatud ligi 160 allikal põhinevas ülevaates “Organic Farming for Health and Prosperity” võetakse kokku mahepõllumajanduse mõju inimeste tervisele ja keskkonnale. Sageli jäetakse tähelepanuta, et mahepõllumajandus ei seisne ainult kemikaalide vältimises, siin on terve rida praktikaid, mida tavapõllumajanduses tihti või mitte kunagi ei rakendata ning mis annavad keskkonnale ja ühiskonnale positiivseid tulemusi.

Eesti 2012. aasta rohemajanduse edendajad on ABB, Pajumäe talu ja Riigimetsa Majandamise Keskus

03.10.12
Säästva Eesti Instituut tunnustas esmakordselt Eesti rohemajanduse edendajaid. Auhinnad anti rohemajanduse edendamise eest eraettevõtete kategoorias AS-ile ABB, väikeettevõtete kategoorias Pajumäe talule ja riigi osalusega ettevõtete kategoorias Riigimetsa Majandamise Keskusele. Tegemist on uue auhinnaga, mis tunnustab neid ettevõtteid, kes rakendavad oma tootmistegevuses ja ärijuhtimises keskkonnahoidlikke ja ühiskondlikult vastutustundlikke põhimõtteid. Auhinna eesmärk on teadvustada rohemajanduse tähtsust nii ettevõtjate seas kui ka Eesti ühiskonnas laiemalt.

Omakasvatatud puu- ja köögivili koolisööklasse – kas tohib?

03.10.12
Sügis on saabunud ja aedades, põldudel saak valminud. See tähendab, et taaskord tõstatub teema, mida tohib ja mida ei tohi teha oma üle jäänud aia- või põllusaadustega, seda just toidule kehtestatud nõuete aspektist.

Kalamatsi talumeierei – Eesti parima mahetoote kodu

30.09.12
Kalamatsit, vana hiiepaika Järvamaal, mainis juba Läti Henrik oma «Liivimaa kroonikas». Nüüd tehakse seal väikeses talumeiereis Eesti parimat mahetoodet, kitsepiima toorjuustu soolvees.

Tallinnas Nõmmel alustas mahetoidu tarbijaring OTT

26.09.12
Pühapäeval kogunes esimest korda Tallinnas Nõmmel mahetoidu tarbijaring ehk OTT (otse tootjalt tarbijale). Nõmmele hakkavad tootjad tooma mahetoitu kord nädalas neljapäeviti. Osta saab mahejuurvilja, -teraviljatooteid ja -mett, lähiajal lisanduvad kaubavalikusse mahepiim ja -lihatooted.

Mahetootjad võiks kogu Eesti ära toita

23.09.12
Eesti esimese olümpiamedalimehe Martin Kleini pojapoja talu pälvis aasta parima mahetalu tiitli. “Saak on maheda kohta keskmine,” arvab Saariku talu peremees Arvo Klein. Ta ütleb, et üldiselt võib tänavuse viljasaagiga rahule jääda.

Eesti parim mahetootja on Tarvastu Saariku talu Viljandimaalt

16.09.12
Pühapäeval, 16. septembril kuulutati Eesti Vabaõhumuuseumis leivapäeval välja Eesti parim mahetootja 2012 ja Eesti parim mahetoode 2012: parim mahetootja on Tiia ja Arvo Kleini Tarvastu Saariku talu Viljandimaalt, parim mahetoode on OÜ Kaks Meistrit kitsepiimast toorjuust soolvees.

Pühapäeval kuulutatakse välja selle aasta parim mahetootja ja -toode

13.09.12
Tänavu valiti kolmandat korda Eesti parim mahetootja ja parim mahetoode. Võitjad kuulutatakse välja pühapäeval, 16. septembril kell 15.00 Eesti Vabaõhumuuseumis Rocca al Mares Eesti leiva päeval, mille alateema on „Leiba ja tsirkust".

Mahestipendium 2012

13.09.12
Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2012.a. stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks. Sel aastal premeeritakse parimat bakalaureusetööd 130 euroga, parimat magistritööd 200 euroga ja ühte kuni 35-a noorteadlast teaduspublikatsioonide eest 300 euroga.

Kas mahetoidu kasulikkuses on põhjust kahelda?

11.09.12
Sel nädalal jõudis Eesti meediasse uudis Stanfordi ülikoolis avaldatud uurimuse kohta, et tavalisel intensiivpõllumajanduslikul toidul ning kemikaalivabalt kasvatatud mahetoidul ei olevatki olulist vahet. Erinevates meediakanalites ja sotsiaalmeedias kommenteerinud lugejad tõid uudise peale välja kõik levinumad müüdid, mida mahetoidu kohta räägitakse.

Anne Luik: toidu kvaliteet ei seisne ainult toitainete sisalduses

07.09.12
Nädala alguses ilmus ajakirjas Annals of Internal Medicine koonduurimus, mille kohaselt ei ole mahetoidu toitainete sisaldus oluliselt kõrgem tavalises toidus leiduvast. Eesti Maaülikooli teadusprorektor ja mahepõllumajanduse spetsialist Anne Luik leiab, et uurimuse meediakajastuses on samas suuresti tähelepanuta jäetud tavapäraste meetoditega kasvatatud toidu pestitsiidide sisaldus.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 60

29.08.12
Uues numbris kirjutatakse mahepäevadest Pakri saarel ja Naatsaku talus, kus huvilistel oli võimalik tutvuda mahetootmisega. Samuti antakse ülevaade Eesti Maaülikoolis kaitstud doktoritööst, mis uuris väetamise ja pestitsiidide kasutamise mõju mesilaselaadsetele suvirapsil.

Pühapäeval tutvustatakse mahetoidu päeval Haanjas maheteravilja ja maheköögivilja kasvatust

24.08.12
Sel pühapäeval, 26. augustil toimub Haanimaal Hartsmäe talus kell 11.00-15.00 mahetoidu päev, kus saavad kõik huvilised tutvust teha maheteravilja ja maheköögivilja kasvatamise ning loomakasvatusega. Kohapeal tuleb juttu ka mahelihast, saab maitsta taluleiba ja suitsusaunas suitsetatud ehedat suitsuliha.