# #

Uudised

Seeder: Eesti mahepõllumajanduse turustusvõimalused avarduvad

17.10.13
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna Ida-Virumaal Avinurmes tulundusühistu Wiru Vili maheviljaterminali avamisel, et Baltikumi suurim mahetootjate ühiselt rajatud viljaterminal tõstab Eesti mahepõllumajanduse konkurentsivõimet.

Mahetootjad: Eesti mahetoidu sortiment peab laienema

16.10.13
Täna põllumajandusministeeriumis kogunenud uue mahepõllumajanduse arengukava koostamise töörühm leidis, et tarbijateni peab jõudma enam Eestis töödeldud mahetoitu. Kasvama peab ka Eestis töödeldud mahetoidu eksport.

Täna tähistatakse üle maailma rahvusvahelist toidupäeva

16.10.13
Täna, 16. oktoobril tähistab maailm ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) eestvedamisel rahvusvahelist toidupäeva. Tänavu keskendub toidupäev küsimusele, kuidas kindlustada piisav ja mitmekülgne toiduvaru kogu inimkonnale.

Mahemahlad valmivad looduse rüpes

15.10.13
Kaasiku mahetallu jõudmiseks tuleb Tartu-Jõhvi maanteelt kõrvale pöörates tükk maad mööda kruusateed sõita. Just selline paik sobib hästi mahetalu pidamiseks. Privaatses looduskeskkonnas valmivad Kaasiku Mahetalu õunamahlad ja kuivatatud õunaviilud.

Mahetoodetel on Euroopas piiramatud võimalused

09.10.13
Täna toimunud EASi ettevõtjate päeval „Liftiga tulevikk 2013“ tõdes OÜ Loodusvägi tegevjuht Kristjan Õunamägi, et Euroopa mahetoodanguturg aina kasvab, see on seotud inimeste üha suurema teadlikkusega tervislikest eluviisidest.

Doktoritöö: hiljem õitsevaid sorte kahjustab vaarikamardikas vähem

08.10.13
Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi doktorand Liina Arus kaitses väitekirija “Sordi ja looduslike vaenlaste mõju vaarikamardikale (Byturus tomentosus De Geer)” filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks entomoloogia erialal.

Algas üle-Eestiline mahepõllumajanduse algkursus

08.10.13
Pärnus toimub täna mahepõllumajanduse algkursuse teine koolituspäev. Üle Eesti toimub oktoobrikuu jooksul kokku 14 koolituspäeva, kus mahepõllumajandusega alustajatele tutvustatakse mahetaime- ja loomakasvatuse põhimõtteid ja nõudeid.

Riia tipprestoranis Le Dome toimus Eesti kulinaaria õhtu

06.10.13
Käesoleval nädalal toimub projekti FOODART raames Eestis ja Lätis kulinaarianädal, mille avas 4. oktoobril Riias Le Dome kalarestoranis Eesti kulinaaria õhtu. Eesti kaasaegsel köögil põhineva õhtusöögi valmistasid Rait Kits ja Kaisa Kliimand, GMP Clubhoteli Pühajärve Restorani kokad

Mait Nõmmsalu näeb maheviljale uusi võimalusi

06.10.13
Tartumaa põllumees Mait Nõmmsalu, kes juhib ühtaegu mitut firmat, kasvatab nii mahe- kui tavateravilja. Ta loodab, et mahevilja saab tulevikus kohapeal rohkem väärindada.

OÜ Loodusvägi pälvis 2013. aasta vastutustundliku ettevõtte tiitli

04.10.13
Tallinna ettevõtlusauhindade konkursil jagati tublimatele ettevõtjatele välja auhinnad kuues põhikategoorias. Vastutustundliku ettevõtja tiitli pälvis Loodusvägi OÜ, kes on pühendunud eestimaiste mahetoodete arendusele, tootmisele ja turustamisele ning on hea näide sellest, et ühiskondlik vastutus pole vaid suurte ettevõtete pärusmaa.

Toomas Kevvai: mahetoodang peab jõudma kodutarbijani

03.10.13
Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Toomas Kevvai sõnul on järgmised viis aastat mahepõllumajandusele olulised, sest mahetoodang peab mahedana märgistatuna jõudma senisest enam tarbijate toidulauale.

Mahetootjad: tootmist tugevdaks suurem koostöö teadlastega

02.10.13
Täna põllumajandusministeeriumis kogunenud uue mahepõllumajanduse arengukava koostamise töörühm leidis, et Eesti mahetootmise ja -töötlemise tugevdamiseks vajatakse senisest enam teadus- ja rakendusuuringuid. Ka vajatakse mahepõllumajanduse erialaõpet

Konju Mõisa Talu alustab kitse- ja lehmapiima müüki Tallinnas

02.10.13
Kogu piim on mahe täispiim, mis ei läbi kuumtöötlemist, vaid jahutatakse kohe pärast lüpsmist.

Tüdimus müügitööst viis pere maale elama

01.10.13
Kui jõuan Kiltsimäe tallu, viibib peremees veel hommikusel kaubareisil. Mul on aega talu silmitseda. Harjumuspäraseks seda talu just pidada ei saa.

Parima pakendi disainer: praegu on moes käsitöölik graafika ja La Muu ökojäätiste karpidel on seda hõngu

30.09.13
«Selleks, et toode müüks ja jääks püsima, on olulised nii hea välimus kui ka hea sisu,» ütleb La Muu karpide disainer Jaanus Veerberk, kes võitis pakendite kategoorias kulla.