Sündmused
Põhjamaade suurim mahemess osutas trendidele Euroopa toiduturul
07.11.13
20-21. oktoobril toimus Malmös Põhjamaade suurim mahe- ja loodustoodete ühendatud mess “Nordic Organic Food Fair” ja “Natural Products Scandinavia”. Messil osales kokku 260 mahe- ja loodustoodete tootjat, kes esitlesid tuhandeid kvaliteeditooteid kogu maailmast, millega kahel messipäeval tutvus lähemalt üle 3000 külastaja.
Pindalatoetuse asemel keskkonnatoetus
06.11.13
Kevadsuvel saavutati Euroopa Komisjonis raamkokkulepe otsetoetuste ehk ÜPP esimese samba üle. See andis muuhulgas igale liikmesriigile võimaluse teatud osa rahast vastavalt riigisisestele vajadustele kahe samba vahel ümber tõsta.
Maadehooldajad peavad viimase minuti võitlust toetuste suurenemise eest
04.11.13
MAK 2014–2020 töögrupi eelmisel reedel toimunud kohtumisel jäi kõlama, et poollooduslike koosluste hooldajad pelgavad hooldustoetuste kahanemist maaelu uues arengukavas, mis võib põhjustada paljude hooldajate loobumise ning hooldatavate pärandmaastike pindala järsu vähenemise.
Lastele pakutakse mahetoitu salaja
01.11.13
Suvest alates kehtiv sund teavitada mahetoidu pakkumisest veterinaar- ja toiduametit on mitmed lasteasutused muutnud seaduserikkujaks.
Eesti mahetöötlejad vajavad ergutust
31.10.13
Viimasel kümnendil oleme näinud mahetoidu turu järjekindlat laienemist kogu maailmas. Euroopa ühine põllumajanduspoliitika tunnustab mahepõllundust keskkonnaalase ja jätkusuutliku arengu strateegiana. Selle tänuväärse trendi taustal on meie kohalik mahetoidu turg alles kujunemisjärgus.
Silvia Lotman: miks ei ole kuulda võetud kõiki olulisi osalisi?
26.10.13
Tänavune aasta on teadagi kogu Euroopa Liidus ärev: kõik valmistuvad uueks seitsmeaastaseks eelarveperioodiks. Kõige rohkem käärib põllumajandusministeeriumi ümber, sest tegu on suurima osaga ELi eelarvest ja eelarve on avalikkuses juba palju pahameelt tekitanud.
25.10.13
Eesti Maaülikooli professor Tõnu Püssa sõnul on viimase aja teadusuuringute tulemuste põhjal leitud, et lihasse ja ka teistesse toiduainetesse nende tootmise või töötlemise käigus sattuda võivad teatud tüüpi mürgised ained võivad seniarvatust oluliselt madalamates annustes pikaajalisel tarvitamisel põhjustada ebasoovitavaid füsioloogilisi toimeid (nn madala doosi hüpotees).
Lasteasutuste kokad õpivad mahetoitlustamist
24.10.13
Algas viieosaline mahetöötubade sari, mille käigus õpivad Eesti lasteasutuste kokad ja toitlustajad mahetoorainest erinevate toidukordade söökide valmistamist ja tutvuvad mahetooraine hankimisvõimalustega.
24.10.13
Mahepõllumajanduse Koostöökokku kuuluvad organisatsioonid kohtusid sel nädalal, et arutada mahepõllumajanduse päevakajalisi küsimusi, arutluse all oli ka hiljuti avalikkuse suurt tähelepanu pälvinud mahetoetuse mittesihipärase maksmise juhtum.
Itaalia maheekspert: 50% Itaalia koolides pakutavast toidust on mahetoit
23.10.13
Esmaspäeval Tartus toimunud konverentsil „Mahepõllumajanduse arengusuunad. Mahetoit lasteasutustes“ rääkis Itaalia eduloost lasteasutuste mahetoitlustamises ekspert Andrea Ferrante. Itaalias serveeritakse iga päev 1,2 miljonit portsjonit mahekoolilõunat ning näiteks Rooma koolide igapäevasest 150 000 lõunaportsjonist on mahe 65%.
FOTOD: Avinurmes avati maheaken Euroopasse
19.10.13
“Sellist terminali pole Baltikumis ega ka Soomes. See on mahemeeste aken Euroopasse!” rõõmustas Tartumaal mahevilja kasvatav Mait Nõmmsalu neljapäeval avatud Avinurme maheterminali avamisel.
Seeder: Eesti mahepõllumajanduse turustusvõimalused avarduvad
17.10.13
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna Ida-Virumaal Avinurmes tulundusühistu Wiru Vili maheviljaterminali avamisel, et Baltikumi suurim mahetootjate ühiselt rajatud viljaterminal tõstab Eesti mahepõllumajanduse konkurentsivõimet.
Mahetootjad: Eesti mahetoidu sortiment peab laienema
16.10.13
Täna põllumajandusministeeriumis kogunenud uue mahepõllumajanduse arengukava koostamise töörühm leidis, et tarbijateni peab jõudma enam Eestis töödeldud mahetoitu. Kasvama peab ka Eestis töödeldud mahetoidu eksport.
Täna tähistatakse üle maailma rahvusvahelist toidupäeva
16.10.13
Täna, 16. oktoobril tähistab maailm ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) eestvedamisel rahvusvahelist toidupäeva. Tänavu keskendub toidupäev küsimusele, kuidas kindlustada piisav ja mitmekülgne toiduvaru kogu inimkonnale.
Mahemahlad valmivad looduse rüpes
15.10.13
Kaasiku mahetallu jõudmiseks tuleb Tartu-Jõhvi maanteelt kõrvale pöörates tükk maad mööda kruusateed sõita. Just selline paik sobib hästi mahetalu pidamiseks. Privaatses looduskeskkonnas valmivad Kaasiku Mahetalu õunamahlad ja kuivatatud õunaviilud.