Sündmused
Mahepõllumajandusega alustamise infopäevad
27.03.23
Sel aastal mahepõllumajandusliku taime- ja loomakasvatusega, sh mesindusega alustajad saavad esitada tunnustamise taotluse Põllumajandus- ja Toiduametile kuni 10. aprillini. Mahepõllumajanduse nõuetest ja tunnustamisega seonduvast saab ülevaate Mahepõllumajanduse Koostöökogu korraldatud tasuta infopäevadel veebis 31. märtsil kell 10-13 ja 4. aprillil kell 12-15.
Läänemeresõbraliku taluniku 2023. aasta konkurss ootab osalejaid
23.03.23
Käesoleva aasta Läänemere-sõbraliku taluniku konkurss on avatud. Keskkonda säästvad ja veekvaliteeti hoidvaid põllumajandustootjad oodatakse kandideerima kuni 9. aprillini.
Kesised toetused panevad mahetootjaid mõlgutama loobumismõtteid
16.03.23
Teravilja hind tegi aasta tagasi, pärast Venemaa alustatud sõda Ukraina vastu, järsu üleshüppe. Üleüldine teravilja hinnatõus on mahetoodangu turu ja ka hinnaloogika uppi löönud.
Mahetootmisega alustajad saavad esitada tunnustamise taotlusi
13.03.23
Mahepõllumajandusliku esmatootmise ja mesindusega alustajad saavad Põllumajandus- ja Toiduametile (PTA) esitada 10. märtsist kuni 10. aprillini tunnustamise taotlusi. Tunnustuse olemasoluta ei tohi tooteid mahedana turustada.
KUULA SAADET | Põllult taldrikule: poes mahetoidu eelistamine on alles lapsekingades
03.03.23
Kuula podcastist „Põllult taldrikule“ miks tarbida mahedat ja milline tarbija päriselt ostab poest mahetooteid.
Maheveise-, hirve- ja põdraliha rikastavad meie toidulauda
03.03.23
Kodumaisel kapitalil põhinev Linnamäe Lihatööstuse AS Läänemaalt on suutnud viimaste kriiside kiuste endiselt vee peal püsida. „Mingit saladust siin pole. Majandame mitmes suunas ja kolme kaubamärgi alt korraga,“ teatavad tööstuse juhid.
Parim lihaveisekasvataja tõi orhideed niitudele tagasi
27.02.23
Airi Külvet peab Pedja jõe luhtadel mahedalt 160 lihaveist, teeb koos teadlastega uurimistööd karjatamise ja loomade heaolu kohta, propageerib hõrgu lihaga Jaapani wagyu veisetõugu, juhib ühistut Liivimaa Lihaveis. Ja see pole veel kõik.
Parim lihaveisekasvataja on Airi Külvet Puutsa talust
22.02.23
Täna tunnustab Maaelu Edendamise Sihtasutus parimat piimakarjakasvatajat ja parimat lihaveisekasvatajat.
Toiduainete hinnatõus vähendas tava- ja mahetoidu hinnavahet
10.02.23
Kuigi hinnatõus on tabanud ka mahetoidu tootjaid, on tavatoiduainete üldine hinnatõus vahet mahetoidu hindadega vähendanud. Mahetootjad loodavad, et kui energia hinnad kevadel langevad, annab vähenev hinnavahe tõuke mahetoidu tarbimise tõusule.
Lihaveisekasvataja tunneb puudust kohalikust teadusest
25.01.23
Puutsa talu perenaine ja Liivimaa Lihaveise kvaliteedikava eestvedaja Airi Külvet tunneb puudust, et Eestis pole lihaveisekasvatusele spetsialiseerunud teadlasi. Hiljuti osales ta Brüsselis jätkusuutliku lihaveisekasvatuse BovINE projekti lõpuseminaril, kus jagati, mida teiste riikide teadlased ja farmerid on avastanud.
11.01.23
Mahepõllumajanduse Koostöökogu sõnul on Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) sõnumiga „21 tootja mahetatra toodangus esines fosetüül-alumiiniumi ja fosfoonhappe jääke, mille esinemise põhjusteks on kas mahetootmises lubamatute taimekaitsevahendite või mineraalväetiste kasutamine,“ tehtud parandamatut mainekahju mahetootjatele, esitades eksitavaid väiteid.
Valmis karjavalvekoerte õppevideo lambakasvatajatele
02.01.23
Mahepõllumajanduse Koostöökogu ning Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu ühise ettevõtmisena valmis õppevideo karjavalvekoertest.
Oma kogemusi jagavad Liilia Tali (Rõõmu talu) ja Lilian Freiberg (Ala-Mähkli talu), mahelambakasvatajad Karula rahvuspargist.
Jõhvikas, pohl ja rabamännivõrsed tõid Minna marmelaadile peavõidu
27.12.22
Raplamaal Valtu külas on OÜ Minna Sahvri töötajatel käed-jalad tööd täis, sest nii palju mahemarmelaadi kui tänavu aastalõpul pole varem jõulupühadeks tellitud.
Norra professor: mida rohkem sööte mahetoitu, seda vähem kulub apteegis raha ravimitele
26.12.22
„Mahetoidu tarbijate seas on vähem ülekaalulisi inimesi, samuti südamehaigusi, diabeeti ja vähktõbe põdevaid inimesi,“ teatas Norra professor Carlo Leifert Oslo ülikoolist, esinedes mahepõllumajanduse aastakonverentsil Tallinnas.
Mahetooted muutuvad järjest kenamaks
01.12.22
Kui Mahepõllumajanduse Koostöökogu kokku kutsutud žürii tänavu mahetoitu ja -jooki hindas, tõsteti maitsete kõrval esile sedagi, kui head tooted välja näevad. Teise eripärana tuli välja, et paljud tooted on mahepõllumehed ise teinud.