# #

Uudised

Uuring: maheliha sisaldab 50% rohkem kasulikke rasvhappeid kui tavaliha

19.02.16
Suurbritannia ajakiri British Journal of Nutrition avaldas seni kõige ajakohasematel andmetel põhineva mahe- ja tavatoidu toiteväärtust analüüsiva uuringu tulemused, mille järgi sisaldab maheliha ligikaudu 50% enam asendamatuid polüküllastumata ja oomega-3-rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid (müristiinhape ja palmitiinhape). Uuringu järgi on mahelihas ka madalam oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete suhe. Samuti on mahepiimas rohkem oomega-3-rasvhappeid.

Doktoritöö: talvised vahekultuurid parandavad mulda

15.02.16
11. veebruaril kaitses Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi doktorant Diego Sanchez de Cima oma väitekirja „Vahekultuuride ja väetamise mõju mulla omadustele külvikorrakatses “ filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks mullateaduse erialal.

Võrukad saavad poest kohalikku mahepiima

05.02.16
Eile jõudis Võru Maksimarketi letile hetkel Eestis kindlasti kõige innovaatilisem piim, mida teistel keeruline järgi teha.

Itaalias populaarseks muutunud Saaremaa mahejuust jõuab ka meie poelettidele

01.02.16
Saaremaa Piimatööstus pälvis möödunud aasta lõpus esimese suurkäitlejana mahetöötleja sertifikaadi, mis ajendas ettevõtet turule tulema mahepiimast valmistatud mahejuustuga. Esimene partii juustu on tänaseks jõudnud juba Itaalia turule.

Maheloomakasvatuse õpe Eestis vajab edasiarendamist

25.01.16
Projekti „Uue maheloomakasvatuse alase kutsehariduse ja-koolituse raamistiku koostamine ja testimine Euroopas“ tulemusena viidi läbi pilootkursus ja valmis õppeprogramm maheloomakasvatuse valdkonnas.

Saaremaa väiketalu veski jahvatab päikeseenergiaga

25.01.16
Saaremaa Koplimäe talu investeeris 18046 eurot päikesepaneelidesse, mille eeldatav aastane elektritoodang on 11,23 MWh ehk 46% talu vajadusest. Investeeringut toetas PRIA 5872 euroga. Roheline energia on abiks talu kiviveskile, kus jahvatatakse nii oma kui ka teistel Saare mahepõldudel kasvatatud nisu-, rukki-, spelta- ja tatratooteid.

Tööstus hakkab mahetootjate piimast juustu tegema

17.01.16
Saaremaa piimatööstus toob kevadeks esmakordselt müügile juustu, milleks on 48% rasvasisaldusega Gouda-tüüpi mahejuust. Ühtlasi hakkab ettevõte Euroopa turule tootma mahedat toorjuustu.

Liviko hakkab maheviljast viina tootma

14.01.16
AS Liviko alustas mahetootmist ja tõi esimese mahetootena müügile kodumaisest maheteraviljast premium-kvaliteediga Viru Valge Hõbe Mahe Vodka, mis valmib hõbefiltratsiooni meetodil ning kõiki mahetootmise reegleid järgides.

Mahepulgakomm ja käsitööpulgajäätis viivad keele alla

14.01.16
Pisikestele magusasõpradele saab üsna kiiresti selgeks, et komm ja jäätis maitsevad pulga otsast palju paremini kui pista põske tavaline kompvek või kühveldada jäätist lusikaga. Eks meeldi ju suurtelegi noolida pulgajäätist- või kommi. Neil on hoopis teine mekk man!

Metsavenna talu poest saab kilepakis toorpiima

31.12.15
Tänavu augustis kirjutas Maaleht, et Metsavenna talu ja OÜ Lõunapiim omanik ning juht Meelis Mõttus tahab hakata tootma heinapiima, sellest juustu valmistada ning saata müügile kilepakis toorpiima.

Uuringud: Glüfosaat tekitab vähki

27.12.15
Käesoleva aasta märtsis kinnitas WHO rahvusvaheline vähiuuringute agentuur (IARC), et maailmas ja ka Eestis enimkasutatud umbrohutõrjevahendi Roundup toimeaine glüfosaat tekitab inimestel vähki. Hinnangu aluseks olid erinevad Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja Rootsis aastast 2001 läbiviidud uuringud.

Kuidas mahekaupa leida?

23.12.15
Tänasel päeval liigub mahekaup mööda Eestit peamiselt kahe tootjate ühistu (Lõuna-Eesti Toiduvõrgustik, TÜ Eesti Mahe) ning loetud hulga üksiktalunike kaudu. Näiteks Lõuna-Eestist liigub Tallinnasse kaks korda nädalas lillaks värvitud kaubabuss mahekaubaga, kandes sõnumit „Lõuna-Eesti Toiduvõrgustik: puhas toit talust taldrikule“.

Kuidas mahetootmine käib?

22.12.15
Sageli küsitakse, kuidas mahetootmine õigupoolest käib? See erineb suuresti tavapärasest mineraalväetistel ja keemilistel taimekaitsevahenditel baseeruvast tootmisviisist.

Hooajaline, kodumaine, mahe

21.12.15
Need on kolm märksõna, mille järgi toituda. Need on märksõnad, mille järgi käia poes. Iga päev. Kui tahad olla elus, ilus ja terve ka viiekümne aasta pärast ning elada kvaliteetset elu, siis on kogu saladus just neis kolmes sõnas. Hooajaline, kodumaine, mahe.

Teistmoodi koolitunnid Saaremaal

17.12.15
Miks mahetoit on tervislik? Kas mahelehmad on õnnelikud? Mitu nisa on lambal? Kui kõrgele hüppab hobune?Kui sa neile ja veel paljudele teistele küsimustele vastata ei oska, oleksid pidanud osalema Saaremaa koolides peetud loengutel, kus õpilastele ja ka õpetajatele need ning veel paljud muud mahepõllumajanduse ja eriti selle loomapidamist puudutavad põhitõed selgeks said.