Sündmused
Eesti talumeiereidel on kokku ligi 100 erinevat juustusorti
27.10.16
Eile kaeti Ruunawere hotelli restoranis degusteerimislaud Talumeiereide Liidu juustumeistrite toodanguga. Laual oli üle 30 toote, alates pehmetest toorjuustudest kuni 4 aastat laagerdunud kõva kitsejuustuni. Talumeiereide juustuvalik on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, kokku on liikmetel pakkuda ligi 100 erinevat toodet.
Toitlustajate ökomärk soodustab mahetooraine kasutamist
21.10.16
Mahetoidusektoris tuleb tootmise arendamise kõrval senisest enam keskenduda mahetoodangu töötlemisele ja mahedana müümisele, leidsid täna Maaeluministeeriumis toimunud mahepõllumajanduse arengukava 2014–2020 hindamise seminaril osalenud mahetootjad ja eksperdid. Järgmisest aastast kasutusele võetav toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist ja soodustab mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.
FOTOD: Millises Eesti talus elab sada õnnelikku lehma? Vaata järele!
13.10.16
Viljandimaal asuv Pajumäe talule pandi algus mitu põlve tagasi. Praeguse peremehe Viljar Veidenbergi vanaonu osales Vabadussõjas, sai selle eest mõisa maadest ühe tükikese ja alustas talupidamisega.
Praakli Reediku mahetalu ootab sel laupäeval kõiki huvilisi külla
10.10.16
Laupäeval, 15. oktoobril kell 12 oodatakse külla kõiki huvilisi Saaremaal Paikülas asuvasse PRAAKLI REEDIKU MAHETALLU!
Tule sügisvärvides Paikülla laupäeva nautima ja puhtast toidust osa saama!
Mahetooted müüvad Soomes hästi
06.10.16
Mahetoidu müük on Soomes tõusuteel. Eelmisel aastal kasvas jaemüük 12%, mida on oluliselt rohkem kui varem. Kõige rohkem on kasvanud puu- ja köögivilja müük.
Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 74
05.10.16
Uues mahepõllumajanduse lehes nr 74 saab põhjalikumalt lugeda konkursside „Parima mahetootja“ ja „Parim mahetoode“ osalejatest ja tulemusest. Samuti saab ülevaate mahetootjate õppereisist Inglismaale ning maheturu arengute ülevaate Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia maheturu näidetel.
Tarbijateni jõuab järjest enam põnevaid kohalikke mahetooteid
30.09.16
Tänavuse mahetoodete konkursi korraldajatel oli põhjust rõõmustamiseks, kuna tarbijateni jõuavad mitmed väga põnevad mahetooted.
Kümnendiku Taani toiduturust annab mahetoit
29.09.16
Taanis on maheturg 2016. aasta esimese pooles kasvanud 18% ja nüüdseks moodustab mahetoit kogu toiduturust 9,9%, mis on kõrgeim protsent maailmas. Ka naaberriik Rootsi ei jää kaugele maha – sealne mahetoidu turuosa on 9%.
Mahedalt toodetakse nii õunasiidrit kui kanepiõli
29.09.16
Kui mahedalt majandatud põllumaa hulk on juba aastaid olnud muljetavaldav, siis nüüd jõuab tarbijateni järjest rohkem ka kohalikke ökotooteid.
Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid
26.09.16
Raplamaal Märjamaa vallas asub Märjamaa Lihatööstus, mis alustas oma tegevust 2004. aastal. Alatest 2007. aastast on ettevõte mahetunnustatud, olles seega üks Eesti esimestest mahetunnustatud liha käitlejatest.
GMOde kasvatamine toob kaasa suure keskkonnakahju
23.09.16
GMO-kultuuride kasutuselevõtt on küll vähendanud putukatõrjevahendite
kasutamist, kuid suurenenud on umbrohutõrjevahendite kasutamine,
mis toob kaasa tõsise keskkonnakahju – sellisele järeldusele jõuti mitme
USA ülikooli ühisuuringus.
Ilmunud on uus edulugude trükis "Märka keskkonnahoidlikku põllumajandust!"
22.09.16
Looduslik elurikkus, mullakaitse, veekaitse, ohustatud liigid, maastikud - kuidas on nende märksõnadega seotud Eesti maaelu arengukava? Edulugude trükises on ka mitmed mahetootjad: Pajusi ABF, Sepa Mahetalu, Kaarli talu, Mätiku talu, MT Vormsi, Koplimäe Mahe talu, OÜ FIO, Pajumäe Piim OÜ.
Pärnumaa mahetalu sai tunnustuse osaliseks
18.09.16
Täna selgus Eesti vabaõhumuuseumis konkursi "Parim mahetootja 2016" võitja. Teise koha saavutas Pärnumaal tegutsev Mätiku mahetalu.
Parim mahetootja 2016 on BioMari OÜ
18.09.16
Eesti parim mahetootja 2016 on OÜ BioMari Tartumaalt, mis tegeleb nii marjakasvatuse kui ka toodangu töötlemisega. Parim mahetoode 2016 on Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud „Ökosiider Vintage 2015“ Brut.
Vabaõhumuuseumis ootab mahetoiduõu külastajaid
17.09.16
Pühapäeval, 18. septembril Vabaõhumuuseumi leivapäeval pakuvad traditsiooniks saanud maheõuel oma toodangut Eesti mahetootjad ja –töötlejad. Kell 12-13 on laada külastajatel võimalus valida oma lemmik rohkem kui 20 mahetoote hulgast.