Sündmused
Hollandi teadlased: glüfosaadi kasutusloa pikendamine pole mõistlik
21.10.17
Glüfosaadi kui umbrohutõrjevahendi kasutamist ja selle kasutusloa pikendamist on palju arutatud. Ka meil Euroopas kõige enam kasutatava umbrohutõrjevahendi kasutusloa pikendamise üle käivad praegu arutelud.
Rahvaalgatus 'Keelustame Eestis GMO-kultuuride kasvatamise' ootab allkirju 24. oktoobrini
20.10.17
GMOde kasvatamine Eestis tuleb keelustada, nii nagu seda on deklareerinud juba 19 EL riiki. GMOde kasvatamine on liiga ohtlik mäng meie laste tuleviku ja keskkonna tervise arvelt, selge oht ja risk Eesti mahepõllumajanduse arengule.
Juhan Särgava: Saad palju annad
16.10.17
Uurisime Saidafarmi juhilt Juhan Särgavalt, milline poliitika tagaks tema, kui praktiku, arvates mahetootmise arengu.
10.10.17
Maal on palju ettevõtteid, mille tegevuse südames on lähestikku mitmed tootmis- ja abihooned, ümber metsariba nagu piir ja kaitsev müür. Üks selliseid on Raikküla vallas Lipa külas asuv Malmi talu, kus tegutseb osaühing Pajo Saeveski ja OÜ Pajo Ranch.
Mahevili on mullusest veerandi võrra kallim
06.10.17
Maheviljelejad kasvatavad kõige meelsamini kaera, suurim tava- ja mahevilja hinnavahe on aga hoopis rapsil.
Eesti esimene tõeline Lihuniku äri asub Tartus
05.10.17
Tartu kesklinnas kevadel uksed avanud Lihuniku äri on ainulaadse kontseptsiooniga kauplus-restoran, millesarnast ei leia Balti- ega Põhjamaadest. Lihuniku äri müüb parimat maherohumaa veiseliha, mida kasvatatakse siinsamas Eestis asuvates farmides.
Euroopas hävineb iga päev kolm ruutkilomeetrit mulda
01.10.17
Maailma rahvastiku kasv, suurenev nõudlus toidu järele ja konkurents maa kasutamise pärast paneb mullad aina suurema surve alla. Armastame rääkida loodus-, looma- või puude kaitsest, kuid tavaliselt ei mõtle me sarnaselt mullast. Samas on muld meie planeedi üks olulisemaid loodusvarasid, mille ökoloogilist tähtsust on seni alahinnatud, kirjutab maaeluministeeriumi põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist Madli Karjatse.
Uued huvitavad uudised Mahepõllumajanduse Lehes
30.09.17
Uues Mahepõllumajanduse Lehes saab lugeda selle aasta parimatest mahetootjatest ja -toodetest, Euroopa mahekongressist jt huvitavatest teemadest.
Herbaatika – väega taimetarkus
25.09.17
Eesti esimene taimetarkuse kool alustab oktoobris 2017 oma viiendat õppeaastat. Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapia Kool alustab vastuvõttu kahele õppekavale.
Mahepõllumajanduse registri pidamise põhimäärus muutub
19.09.17
Vabariigi Valitsus võttis eile vastu otsuse muuta mahepõllumajanduse registri pidamise põhimäärust. Määruse muutmise peamine eesmärk on seda ajakohastada ning viia see vastavusse kehtiva mahepõllumajanduse seadusega.
EESTI TOIDU KUU: Parim mahetoode 2017 on verivorst
17.09.17
Maaeluministeeriumi tellimusel korraldatud konkursside parimad on selgunud. Eesti parim mahetootja 2017 on Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt. Parim mahetoode 2017 on SirLoin OÜ valmistatud verivorst. Vabaõhumuuseumi leivapäeva külastajad valisid oma lemmikuks Biomenu OÜ prantsuse šokolaadikoogi.
Eesti toidu kuu: Pühapäeval kuulutatakse välja parim mahetootja ja -toode
14.09.17
Pühapäeval, 17. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis toimuval leivapäeval selguvad konkursside „Parim mahetootja 2017“ ja „Parim mahetoode 2017“ võitjad. Leivapäeva külastajad saavad valida ka oma lemmikmahetoote.
Mahemajanduse tervikprogramm põimib Eesti eelised ühtseks tervikuks
12.09.17
Vastutustundlikku tootmist ja tooteid, sh ka mahetootmist ja -toitu hinnatakse Eestis ja Euroopa Liidus aina enam.
Jan Plagge: Mahevisioon 2030 on käegakatsutav eesmärk
07.09.17
Mahepõllumajanduseksperdid arutlesid Tallinnas toimunud mahepõllumajanduse kongressil, kuidas koostööd tehes aidata kaasa mahepõllumajanduse võidukäigule ning jõuda Euroopa mahepõllumajanduse visiooni 2030 elluviimiseni.
Tallinnas algab üle-euroopaline mahevaldkonna tähtsündmus
05.09.17
Kõrgetasemelised esinejad ja ligi 200 mahepõllumajandusega seotud osalejat on kogunenud Tallinnasse, kus Euroopa Hotellis toimub 5.–6. septembrini Mahepõllumajandusliikumiste Rahvusvahelise Föderatsiooni (IFOAM) XI Euroopa mahepõllumajanduse kongress alapealkirjaga „Transforming food & farming – Making it Happen“.