Sündmused
Soome farmerite eksperiment: toitained ja energia ringlevad kohapeal
08.12.19
Seda, et sõnnik kasutatakse ära põllu väetamiseks, on farmerid teadnud sajandeid. Tänapäevaks on mitu pikka sammu edasi astutud ja seda nimetatakse nüüd ringmajanduseks – kõik, mis tootmisest järele jääb, leiab samas farmis taas kasutust.
Mahe on Eesti tulevikusuund. Eesti mahepõllumajanduse juubelikonverents
25.11.19
Homme, 26. novembril peetakse Tartus, Eesti Maaülikooli peahoones mahepõllumajanduse juubelikonverentsi. Ettekandeid ja arutelusid saab jälgida kell 10-17 Delfi TV https://tv.delfi.ee/ ja EMÜ https://video.emu.ee/ otseülekandes.
Skandinaaviamaade suurim mahemess oli tulevikku vaatavalt kontaktiderohke
19.11.19
Eelmisel nädalal toimus Rootsis Malmös Skandinaaviamaade suurim mahemess Nordic Organic Food Fair 2019, millel osales põllumajandus-kaubanduskoja ühisstendil 8 Eesti ettevõtet.
Kas teadsid, et mahetoote kinnituse annab vaid EL-i ametlik mahelogo?
15.11.19
Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann sõnas möödunud nädalal toimunud Danonki mahetoidu üritusel, et mahetoidu määratlemine võib ühiskonnas veel segadust tekitada. “Probleem tekib inglise keelsete väljendite kohandamisel, eesti keeles on õige kasutada sõnu “mahetoit” ehk “ökotoit”,” ütles Peetsmann ning sõnas, et importtoodete originaalpakendil on originaalkeeles näiteks natural või organic.
Maaülikooli aasta vilistlane on Viljar Veidenberg
11.11.19
8. novembril toimunud Eesti Maaülikooli akadeemilisel aastapäevaaktusel kuulutati maaülikooli aasta vilistlaseks Pajumäe talu noorperemees, mahetootja Viljar Veidenberg. Palju õnne!
Kutse mahepõllumajanduse juubelikonverentsile: 30 aastat mahepõllumajandust Eestis
03.11.19
Tänavu täitub 30 aastat mahepõllumajanduse algusest Eestis. 26. novembril Eesti Maaülikoolis toimuval juubelikonverentsil heidame pilgu mahepõllumajanduse algusaegadesse, räägime praegusest seisust ja vaatame tulevikku.
Maheturg 2019: ekspordile orienteeritud Eesti mahesektor vaatab ka siseturu suunas
31.10.19
Täna, 31. oktoobril toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis põllumajanduskoja konverents Maheturg 2019, mille keskseks teemaks on mahetoidu pakkumine koolides ja lasteaedades. Konverentsil analüüsitakse ka maheturu olukorda ja väljavaateid ning põllumajanduspoliitika arengusuundi.
Mahepõllumajandus võib olla üks lahendusi ÜRO säästva arengu eesmärkide saavutamiseks
29.10.19
Kui tahame säilitada tulevastele põlvedele jätkusuutlikku toidutootmist ja tulla toime paljude meie planeedi ees seisvate väljakutsetega, sealhulgas kliimamuutustega, tuleks soodustada mahepõllumajanduslike praktikate levikut. Hollandi maheorganisatsiooni Eosta raport näitab, et mahepõllumajandusel võib olla oluline roll ÜRO ülemaailmse säästva arengu tegevuskava eesmärkide (SDG) saavutamisel.
Kodumaine kasemahl turgutab neere ja peletab väsimust. Vaata, kuidas kohalik ettevõte seda toodab!
24.10.19
Tartumaal Hellenurme külas tegutsevad elukaaslased Birgit Lõhmus ja Rain Komlev, kelle eestvedamisel sündis 2017. aastal Birch Lagoon OÜ, mis tegeleb traditsiooniliste hapendatud kasemahlajookide tootmisega.
Konkurss AASTA PÕLLUMEES | Helga Pikkmetsa kari lüpsab vaid mahepiima
14.10.19
Mätiku talu perenaine Helga Pikkmets on üks väheseid mahepiimatootjaid, tänu kellele on meie toidulaud mahejuustu, -piima ja kohupiima poolest rikkam.
Ilmus Mahepõllumajanduse Leht nr 86
10.10.19
Uues Mahepõllumajanduse Lehest saab lugeda tänavu tunnustatud parimatest mahetootjatest ja toodetest, kuidas mahepõllumajandus aitab kaasa säästva arengu eesmärkide saavutamisele jpm.
Segasumma mahetalu kasvatab põllul kommi
07.10.19
Pärnumaal Jaamaküla metsa vahel on juba neli aastat laiunud üsna isevärki põld. Eemalt vaadates tundub täitsa kartulipõllu moodi, aga lähemale minnes avastad, et taimed kasvavad maasika moodi reas mustal kilel.
Saarlased panid uskumatu kokkusattumuse enda heaks tööle – sündis tänavune parim mahetoit
03.10.19
Noorte emade loodud sügavkülmutatud beebitoitude sarja BabyCool tunnustati tänavusel mahekonkursil parima mahetoidu tiitliga.
Loomade eest hoolitsemine tõi tunnustuse
27.09.19
Tõrva lähistel Patkülas asuv Vilsi Anguse aretusfarm pälvis tänavuse aasta mahetootja tiitli. Tunnustuse tõi pühendunud aretustöö, aga ka keskkonnasäästlik tegutsemine ja hoolimine loomade heaolust.
Eesti toidu kuu: 2019. a parima mahetootja tiitel läks lihaveisekasvatajatele
15.09.19
Mahekonkursside parimad on selgunud. Käesoleva aasta parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu AS piparmündi-Stracciatella jäätis.