Sündmused
Tõlkematerjal Lõhna- ja maitseainete kasutamine mahetoidus. Määruse (EL) 2018/848 kohased juhised (IFOAM Organics Europe, 26 lk, 2022) annab ülevaate, milliseid lõhna- ja maitseaineid võivad mahetöötlejad kasutada alates 1. jaanuarist 2022 ja millist teavet töötlejad vajavad, et tagada vastavus õigusaktide nõuetele.
Abiks väiketöötlejale - Mahemärgistatud toodete töötlemine 2022
Teabematerjalis on kirjeldatud mahetöötlemise nõuded, alates toorainete vastuvõtmisest läbi kogu tootmisprotsessi,
kuni nende märgistamise, väljastamise ja vedamiseni. Samuti on kirjeldatud mahetunnustamise taotlemine ning tegevusega jätkamisest teavitamine.
Materjal on mõeldud eelkõige väikekäitlejatele, kellel on soov alustada mahetöötlemisega, aga ka juba mahetöötlemisega tegelevatele ettevõtjatele.
Trükise väljaandmist toetas Euroopa Liit.
Mahemärkega toodete teabeleht. Mahemärgistatud tooted ehk mahemärkega tooted on kõik tooted, mille märgistusel on viide mahepõllumajanduslikule tootmisviisile. Infolehes antakse ülevaade nende toodete märgistamisest.
Infomaterjal "Abiks põllumajandussaaduste väikekäitlejale III osa. Tera- ja kaunviljade ning õlikultuuride töötlemine" (2019) on loodud eesmärgiga julgustada väikeettevõtteid töötlemisega tegelema.
Käsitletakse peamisi teravilju ja õlikultuure, nende kvaliteeti ja seda mõjutavaid tegureid. Samuti antakse teavet ettevõttest toiduseaduse alusel teavitamiseks või tegevusloa taotlemiseks vajalike toimingute ja dokumentide kohta. Neile, kes soovivad tegeleda mahetöötlemisega, on antud selgitused mahenõuete täitmiseks ja mahetunnustuse saamiseks.
Juhendis on toodud ka enesekontrolliplaani ülesehitus koos selgitustega ning head hügieenitavad määruse (EÜ) 852/2004 nõuete täitmiseks. Juhendmaterjali koostas Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus.
Juhendmaterjal Abiks põllumajandussaaduste väikekäitlejale. Puuviljade, marjade ja köögivilja töötlemine (2016. a, 172 lk) on mõeldud põllumajandustootjatele, kes soovivad tegeleda (sh alustamine) puuviljade, marjade ja köögiviljade väikekäitlemisega.
Näitena on toodud kümne toote tehnilised kirjeldused, tehnoloogilised skeemid, tootmisprotsessi etappide lühikirjeldused ja ohtude analüüs.
Infomaterjal Abiks väikekäitlejale II osa. Piim ja piima töötlemine (2012.a, 247 lk) on abiks mahe- ja väiketootjatele ning neile, kes soovivad arendada või luua piimatöötlemisettevõtet.
Materjal annab ülevaate piima keemilisest koostisest, mikrostruktuurist ja mikrobioloogiast; piimatoodete klassifikatsioonist; täispiimatoodete tehnoloogiast; fermenteeritud piimatoodete tehnoloogiast; juustu ja või tehnoloogiast; piimapõhiste magustoitude tehnoloogiast; tegevused väiketöötlemise alustamiseks; teavitamine ja tunnustamine toiduseaduse alusel; piima mahetöötlemise nõuded; õigusaktide loetelu ja soovitatav kirjandus.
Raamat "Juustutehnoloogia tekstis ja pildis väiketootjatest juustuvalmistajannadele, juustuvalmistajatele ja käsitöönduslikele
juustumeistritele". Autor Michel Lepage
Prantslasest juustumeister Michel Lepage tutvustab raamatus juustu valmistamise põhimõtteid ja tehnoloogiat just väiketöötlejate huvidest ja võimalustest lähtuvalt. Michel Lepage on õpetanud juustumeistreid paljudes riikides, s.h ka Eestis.
Juhendmaterjal Abiks põllumajandussaaduste väikekäitlejale II osa. Liha töötlemine (2011. a, 188 lk) on abiks mahe- ja väiketootjatele ning neile, kes soovivad arendada või luua lihatöötlemisettevõtet.
Materjal annab ülevaate maheliha tootmise ja töötlemise eripäradest ning liha käitlemist reguleerivatest õigusaktidest ja hügieeninõuetest. Samuti käsitletakse liha kvaliteeti ja seda mõjutavaid tegureid, tapaloomade algtöötlemist, liha külmtöötlemist, märgistamist jpm.
2010. aastal valmis Eesti Maaülikoolis uuring "Kolme mahelambalihast toote väljatöötamine". Uuringu tellijaks oli Eesti Lambakasvatajate Selts. Projekti eesmärgiks oli kolme lambalihatoote tehnoloogia väljatöötamine ja lambarümba maksimaalne kasutamine erinevate lihatoodete valmistamiseks.
Link uuringule: Kolme mahelambalihast toote väljatöötamine
Mahetoitu müüakse järjest rohkemates
kauplustes, mis teeb mahetoidu tarbijatele kättesaadavamaks. Et tagada
mahetoidu jälgitavus tootjalt tarbijani, kuulub ka mahetoidu hulgi- ja jaemüük
järelevalve alla. Ainus erand on siin mahetoodete kinnispakendis (müügipakendis)
jaemüük, mille puhul turustaja järelevalve all olema ei pea. Nõue, et
jaekauplused, kus müüakse pakendamata mahetoitu (nt köögivilja), peavad olema tunnustatud
mahepõllumajanduse seaduse alusel, rakendus 1. septembril 2009.
Trükises Mahepõllumajanduse nõuded jae- ja hulgimüüjatele selgitatakse näidete varal,
millises valdkonnas mingi turustaja mahepõllumajanduse seaduse järgi tunnustamisele
kuulub, milliseid dokumente tuleb esitada Veterinaar- ja Toiduametile (VTA)
tunnustamise taotlemiseks, kuidas eristada mahe- ja tavatoodangut, kuidas pidada
mahetoodangu üle arvestust jne.
Lühike juhend kohaliku toidu väiketöötlemisega alustajale.
Mahetöötlemise juhendmaterjal
Rohkem infot ettevõtte tunnustamise ja dokumentatsiooni kohta on võimalik leida Veterinaar- ja Toiduameti kodulehelt.
Trükis "Mahepõllumajandussaadustele lisaväärtuse andmine,kvaliteet ja turustamine" (2010. a, 28 lk) annab ülevaate värskete marjade, puu- ja köögiviljade ning kartuli kvaliteedinõuetest, kirjeldab mahepõllumajanduslikult toodetud aiasaaduste ja kartuli kvaliteeti mõjutavaid tegureid, teeb sissejuhatuse marjade, puu- ja köögiviljade töötlemisse ning turustamisse.