Sündmused
Alanud on kandidaatide esitamine 2024. aasta parima mahetootja ja -toote konkurssidele. Konkursile „Parim mahetootja 2024“ oodatakse kandidaate kuni 5. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2024“ kuni 23. augustini. Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad viieteistkümnendat korda. Konkurssidega tunnustatakse maheettevõtjate pingutust majandada keskkonnasäästlikult ja pakkuda kõrge kvaliteediga kohalikku toitu.
Konkursile „Parim mahetootja 2024“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse mahetootjaid, kes on mahepõllumajandusega tegelenud vähemalt kaks aastat. Kandidaatide ankeetide esitamise tähtaeg on 5. juuli.
Parim mahetootja
- statuut
- ankeet
Konkursile „Parim mahetoode 2024“ esitavad oma tooteid mahetöötlejad ise, esitada saab kuni kolm toodet. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 23. august.
Parim mahetoode
- statuut
- ankeet
Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm[A]gmail.com
Parima tootja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid. Konkursside võitjad kuulutatakse välja sügisel.
Konkursse korraldab Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.
2023. aastal pälvisid parima mahetootja tiitli Max Mõttus ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Mullune parim mahetoit oli fermenteeritud küüslauk Vinkymon OÜ-lt ja parim mahejook keefir Metsavenna Turismitalu OÜ-lt.
Info: Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
airi.vetemaa[A]gmail.com
5225936
Laupäeval, 18. novembril Kultuurikatlas koos festivaliga Maitsev Eesti toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja parimad mahetootjad ja -tooted. Tänavuse parima mahetootja tiitli pälvisid Max ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Parima mahetoidu tiitli sai Vinkymoni fermenteeritud küüslauk ja parima mahejoogi tiitli Metsavenna Turismitalu keefir.
Tunnustatud tegijad 2023 koos konkursi korraldajatega
Konverentsi galerii Facebookis
Fotograaf Eiko Lainjärv
Konverentsi tervitussõnades tõi regionaalminister Madis Kallas välja mahepõllumajanduse tähtsuse: "Mahepõllumajandus ühendab kolme olulist valdkonda, millele me kõik peame tähelepanu pöörama. Esiteks, toidujulgeolek ja toidu tootmine, teiseks tervislik toitumine, meie ja meie järgnevate põlvkondade tervis ning kolmandaks keskkonnahoid, keskkonnasäästlik toidutootmine." Ta lisas: "Pole vist saladus, et tervislik toit ja mahetoit on väga suures osas sünonüümid ja seetõttu on oluline, et me seda valdkonda Eestis üha rohkem arendaksime ja sellele tähelepanu pöörame."
Konkursi korraldaja Airi Vetemaa sõnul oli konkursil osalejate tase ühtlaselt kõrge nii tootjate kui ka toodete puhul ning parimaid seetõttu eriti keeruline valida: „Kuigi ettevõtted olid väga erineva suuruse, tegutsemisvaldkonna ja ajalooga, olid kõigil omad esiletõstmist väärivad eripärad.“ Ühise joonena innustas kõiki nominente soov tegutseda võimalikult keskkonda säästvalt ning pakkuda meie toidulauale suurepärast ja tervislikku toitu.
Parima mahetootja tiitli koos poeg Max Mõttusega koju viinud Meelis Mõttus rõhutas: „See talu on meie elukeskkond, seda peab hoidma võimalikult puhta ja elamisväärsena. Minu lapsed ei jätkaks praegu siin, Eesti kagunurgas talu tegemisi, kui me ei majandaks mahepõllumajanduslikult“.
Parima mahetoidu ja parima mahejoogi tiitlid läksid sel aastal ettevõtetele, kes omakasvatatud toorainet ise kohapeal väärindavad. Parima mahetoidu tiitli sai fermenteeritud küüslauk, mis on valminud Lääne-Virumaa väikeettevõttes Vinkymon. Küüslaugu pikaajalisel kääritamisel saadud toode võitis hindajaid eelkõige meeldiva hapuka maitse ja tervislikkusega. Parima mahejoogi tiitli sai keefir, mis on valminud tänavuse parima mahetootja ettevõttes Metsavenna Turismitalu koolide ja lasteaedade soovil. Meeldiv mahe maitse ja siidine tekstuur teevad Metsavenna keefirist suurepärase igapäevajoogi.
Parim Mahetootja 2023: Max Mõttus ja Meelis Mõttus – Lõunapiim OÜ/Metsavenna Turismitalu OÜ |
KONKURSI TULEMUSED – PARIMAD MAHETOOTJAD
Parim Mahetootja 2023: Max Mõttus ja Meelis Mõttus – Lõunapiim OÜ / Metsavenna Turismitalu OÜ. Mõttuste pere on Võrumaal Eesti punast tõugu lehmi pidanud ja mahepiima tootnud üle 20 aasta. Lehmade heaolu ja piima kõrge kvaliteet on neile väga tähtsad ning see kõik kajastub ka talu meiereis valmivates maitsvates juustudes ja muudes piimatoodetes. Keskkonnasäästlik mõtlemine, innovatsioon ja kõrge kvaliteet on Mõttuste pere juhtmõte kõigi tegevuste juures.
II koht: Kalmer Visnapuu – Piira Mahe OÜ / Pariismar OÜ / FIE Kalmer Visnapuu. Kalmer majandab Lääne-Virumaal ja Valgamaal kokku ligi 900 hektaril, suurem osa sellest on rohumaad, sh pärandniidud. Lihaveiseid on kokku ligi 600. Innovatsioon- ja arenguvõimalused, koostöö olulisus ja lihaveisekasvatajate huvide eest seismine on Kalmeri igapäevategevus.
III koht: Priidu Veersalu – Iisaka lambakasvatustalu (FIE Priidu Veersalu) Harjumaal. Talus on 200 lammast, põhirõhk on toodangu kõrgel kvaliteedil ja lammaste heaolul. Priidu südameasjaks on ka pärandkoosluste taastamine ja hooldamine. Priidu osaleb ka mitmete organisatsioonide töös.
Mee väärtustamise ja väärindamise eripreemia: Riin ja Allan Liht – MÖM Organic Honey OÜ. Mahemesilas on üle 100 taru, mis paiknevad peamiselt looduslikel aladel. Kohapeal valmivad suurepärased meetooted. Nende missioon on näidata, et Eesti mahemesi on maailmatasemel.
Kiire arengu eripreemia: Madis Kängsep - Haavistu talu OÜ. Noor talunik Võrumaalt on väheste aastatega nullist alustades ehitanud üles hästi toimiva teraviljakasvatusettevõtte, kus on 350 ha maad ja vajalikud põllutöömasinad.
Tervikliku lähenemise eripreemia: Tanel Aru – Kritanto OÜ. Saaremaal asuvas lihaveise- ja teraviljakasvatusettevõttes on 70 lihaveist ja 300 ha maad. Taneli põhimõtteks on mahetootmine, kus taime- ja loomakasvatus üksteist täiendavad.
Kalkunikasvatuse kui uudse mahetootmisharu käivitamise eripreemia: Elen Põdra - Karusaare Mahetalu OÜ. Lääne-Virumaal asuva mitmekesises väiketalus kasvatatakse kalkuneid, kanu ning köögivilju. Toodang jõuab nii tööstusesse, restorani kui ka eratarbijani.
Parim mahetoit 2023: Fermenteeritud küüslauk, Vinkymon OÜ |
KONKURSI TULEMUSED – PARIMAD MAHETOOTED
Parim mahetoit 2023: Fermenteeritud küüslauk, Vinkymon OÜ.
II koht: Praejuust, Metsavenna Turismitalu OÜ
III koht: Kuivatatud küüslauk, Piirimäe OÜ
Parim mahejook 2023: Keefir, Metsavenna Turismitalu OÜ
II koht: Valgesõstra mahlajook, Ostrova Mari OÜ
III koht: Sinikuslapuu mahl, HoneyBerry OÜ
Eripreemiad:
Suurepäraselt eksponeeritud maitsva toote eripreemia – Rohumaaveise antrekoodi steik, Linnamäe Lihatööstus AS
Väga hästi õnnestunud laktoosivabade mahepiimatoodete turuletoomise eripreemia – Kohuke ja hapukoor, Saaremaa DeliFood OÜ
Kõige lõbusama mahetoote eripreemia – Mahlajääde tootesari POPSIK, La Muu AS
Parimate maiustuste eripreemia – Metsapähkli-šokolaadikreem ja vaarikatooršokolaad, Roosiku OÜ
Parimad mahetooted 2023 |
Festivali Maitsev Eesti külastajad said maitsta valikut konkursil osalenud toodetest ning nemad valisid oma lemmikmahetooteks Metsavenna Turismitalu praejuustu. Palju hääli said ka Pajumäe Talu kohupiimakreem tatramüsliga ja Linnamäe Lihatööstuse rohumaaveise antrekoodi steik.
Parima mahetootja ja -toote konkurss toimus neljateistkümnendat korda. Konkursse korraldab Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.
Lisainfo
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
Novembris toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja 2022. aasta mahekonkursside parimad. Selle aasta parim mahetootja on Siim Sooäär Saare Maakari OÜ-st. Parim mahetoit 2022 on Minna Sahver OÜ marmelaad tumedas šokolaadis “Rabade maitsed” ja parim mahejook Eco Flora OÜ Mahe metsmustika ja mustasõstra glögi.
„Õnnitlen kõiki võitjaid ja tänan kõiki konkursil osalejaid! 48 toote seast osutus parimaks Minna marmelaad „Rabade maitsed“ ja parimaks mahetootjaks Siim Sooäär. Kõik tooted, mida žüriis maitsta saime, olid väga tasemel nii maitse kui ka turunduse poole pealt,“ kommenteeris maaeluminister Urmas Kruuse. „Mul on hea meel, et mahetooted on järjest enam populaarsust kogunud ja meil on palju edumeelseid tootjaid. Oleme teinud mitmeid samme, et mahetoitude populaarsust kasvatada. Sel sügisel alustasime programmiga, kus võimaldame lasteaedadel ja koolidel senisest enam mahetoitu pakkuda.“
„Muutunud toidujulgeoleku olukorras on väga tähtis ennast põhitoiduainetega ise ära varustada ning mahetoodetel ja omakasvatud mahetooraine väärindamisel on siin oluline koht. See, mis täna tundub meile kallis, võib olukorra muutudes ja ka meie teadmiste kasvades olla tegelikult hoopis odav,“ lisas maaeluminister.
Hindamiskomisjoni esimehe Angelica Udekülli sõnul iseloomustavad 2022. aasta konkurssi märksõnad tagasi juurte juurde ja tervis läbi toidu. „Konkursil osalenud toodete hulk tundus suurem ja põnevam kui kunagi varem, seda eelkõige tänu jookide kategooriasse kuuluvate toodete rohkusele. Mitmed tootjad on läbi aastate tuntud ja esindatud oma suurepäraste maitsetega, kuid lisandunud on ka põnevaid uusi tegijaid. Väärikalt on esindatud nii ehedad piimasaadused, aiasaadused kui metsaandidest valmistatud tervist toetavad tooted,“ selgitas Udeküll ning täpsustas, et märgata on ka uut trendi.
„Põneva trendina märkasime funktsionaalseid tooteid ja seda mitte üksiktoodetena, vaid mitmel puhul terviksarjana – näiteks siirupite sari. Silma rõõmustasid ka läbimõeldud kujundusega ja esteetilised pakendid, mis tõmbavad kindlasti tarbijate tähelepanu ja teevad seeläbi suurepärased tooted veelgi ahvatlevamaks,“ lisas Udeküll.
Udekülli sõnul ei ole puhtad maitsed ja autentsed tooted samuti kuhugi kadunud. „Žürii pidas auhinna vääriliseks seekord ka mitmed igapäevasele toidulauale kuuluvad tegijad, mis oma maitseomadustelt tõid küpsemas eas hindajatel meelde lapsepõlvest tuttavad maitsemälestused. Näiteks toorpiim, Äntu kana või puhta maitsega mahlad.“
PARIMAD MAHETOOTJAD
Parim mahetootja 2022: Saare Maakari OÜ (Uustla talu), Siim Sooäär ja Margit Lepp. Foto: Lauri Laan |
PARIMAD MAHETOIDUD Parimad mahetoidud 2022. Foto: Lauri Laan
Parim mahetoit 2022 on Minna Sahver OÜ marmelaad tumedas šokolaadis “Rabade maitsed". Foto: Lauri Laan |
PARIMAD MAHEJOOGID Parimad mahejoogid 2022. Foto: Lauri Laan
Parim mahejook 2022: Eco Flora OÜ Mahe metsmustika ja mustasõstra glögi. Foto: Lauri Laan |
ERIPREEMIAD
Lisainfo
Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936, airi.vetemaa[A]gmail.com
Novembris toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja 2021. aasta mahekonkursside parimad. Selle aasta parim mahetootja on Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu Läänemaalt. Aasta parim mahetoit on Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust Küüslauk ja parim mahejook Wilawander OÜ rabarberi täismahl.
„Eestlased on aina teadlikumad ja soovivad üha enam tarbida tervist toetavat kodumaist mahetoitu. Rõõm on tõdeda, et võimalusi selleks on aasta-aastalt üha rohkem – meil on palju häid mahetootjaid ja mitmekesine mahetoodete valik. Aitäh kõigile, kes on mahepõllumajanduse valdkonda panustanud," sõnas maaeluminister Urmas Kruuse mahekonkursside parimaid tunnustades.
Hindamiskomisjoni esimehe Angelica Udekülli sõnul teeb tarbija tihti ostuotsuse selle järgi, kas toote pakend teda kõnetab. „Tuleb öelda, et pakendid on läinud väga pilkupüüdvaks, eriti jookide kategoorias. Iga aastaga lähevad tooted järjest põnevamaks ja toodete valik mitmekesisemaks. Esiletõstmist väärib see, et mõlema kategooria võidutooted on valminud mahetaludes, kes ise oma toorainet väärindavad,“ rõõmustas Angelica Udeküll konkurssi kokku võttes.
Parima mahetootja tiitli pälvinud Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu tegeleb köögiviljakasvatusega väga väikesel pinnal, põllul kasvatatakse erinevaid salateid ja sisetingimustes aasta ringi võrseid. Talus on kasutusel uuenduslik tehnoloogia, kus harimisel mulda ei pöörata, et muld ja mullaelustik toetaksid väga kvaliteetse köögivilja kasvatamist nii avamaal kui ka kasvuhoonetes. Talupere on pühendunud just toodangu kõrgele kvaliteedile ja on selleks teadmisi hankinud maailma eri paigust.
Parim mahetootja 2021 – Piret ja Matthew Hill, Väike Mahetalu OÜ |
Parimaks mahetoiduks valitud Uustla talu grilljuustu Küüslauk valmistas Saare Maakari OÜ. Ettevõttes peetakse ohustatud tõugu eesti maakarja lehmi, kes annavad küll vähem piima, kuid kelle piim on rasva- ja valgurikkam. Juustuga tuldi turule alles selle aasta esimeses pooles, kuid juba on leitud lojaalne tarbijaskond, kes toodet kõrgelt hindab. Hindajad tõid esile toote head tekstuuri ja tasakaalus maitset, ka toote pakend on tore ja lihtne ning kujundus eristuv.
Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ |
Parima mahejoogi tiitli pälvis Wilawander OÜ rabarberi täismahl. Toote puhul hinnati väga head puhast ja tugevat maitset, mistõttu saaks jooki lausa kasutada nt restoranis šotina, aga ka marinaadides, salatikastmetes. Tootel on välja toodud isegi rabarberi sort.
Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl |
Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl ja Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ |
Parima mahetootja ja -toote konkurss toimub kaheteistkümnendat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Konkursi tulemused kuulutati välja mahepõllumajanduse aastakonverentsil, kus veebi vahendusel oli osalejaid ca 400.
Lisainfo
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
Konkursi tulemused
Parim mahetootja 2021 – Piret ja Matthew Hill, Väike Mahetalu OÜ
II koht - Kaire Vannas, Lepaniidi talu
III koht - Martin Laansalu, Mahe Eeriksaare OÜ
Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ
II koht - La Muu AS, Karamelli - meresoolajäätis
III koht - Eco Flora OÜ, Gazpacho supp
Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl
II koht - Öun Drinks OÜ, funktsionaalsete jookide tooteseeria
III koht - Manor Spirits OÜ, VON EST Wheat Vodka
Mahetoidusõprade lemmiktoiduks valiti Facebookis toimunud hääletusel Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust Originaal ja lemmikjoogiks Mahe Eeriksaare tee Tervise Vägi. Kokku anti mahetoodete hääletusel üle 4000 hääle
Mahepõllumajanduse Koostöökogu
2020. a mahekonkursside parimad on selgunud. Selle aasta parim mahetootja on Harro Rannametsa mesindusettevõte Ehe Mesi OÜ. Aasta parim mahetoit on Eco Flora OÜ päikesekuivatatud tomatid oliiviõlis ja parim mahejook Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook.
„Parima mahetootja konkursi esikolmiku ettevõtted on küll väga erineva profiiliga, kuid nad kõik paistsid silma väga hästi läbimõeldud, oma võimekusest ja kohalikest oludest lähtuva optimaalse tootmissüsteemiga,“ ütles Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust.
„Tänane tunnustus aitab esile tõsta nii konkreetseid tootjaid ja tooteid kui ka mahetootmist tervikuna. Sestap tänan kõiki mahetootjaid, kes on andnud oma panuse Eesti mahepõllumajanduse arendamisse,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu mahepõllumajanduse aastakonverentsil.
Parima mahetootja konkursi võitnud Harro Rannamets ettevõttest Ehe Mesi OÜ on Eesti suurim mahemesinik, kelle 400 mesitaru asuvad peamiselt Pandivere kõrgustiku looduslikel korjealadel.
Konkursside võitjad Juhan Kanemägi (Õun Drinks), Sandro Batisto Rossi (Eco Flora) ja Harro Rannamets (Ehe Mesi). Foto: Tarmo Pihelgas |
„Tunne on loomulikult ülev. Võit on suur tunnustus kogu meie meeskonnale ja tegelikult ka kogu mesindussektorile tervikuna. Tulevikku vaadates näeme, et tuleb arenda tootmist ja teha investeeringuid. Samas laiemalt mõeldes on vaja arendada turgu, et müük saavutaks stabiilsuse ja kasvaks – selle pealt saaks ka teistele mesinikele signaali anda, et on mõtet mahedalt toota küll, turustuskanal on olemas,“ sõnas Harro Rannamets.
Mahetooteid hinnati kahes kategoorias – parim mahetoit ja parim mahejook. Parima mahetoidu tiitli sai Eco Flora toodetud kuivatatud tomatid ekstra neitsioliiviõlis. Tootes kasutatav mahetooraine kasvatatakse peamiselt talus kohapeal. Parimaks mahejoogiks valiti Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook, mis sobib hästi pidulikul puhul mekkimiseks. Ka selle toote puhul on kõik tasakaalus ja viimistletud – nii maitse kui ka pakend.
2020. a parimad mahetooted. Foto: Tarmo Pihelgas |
Fotod parimate mahetootjate ja –toodete valimisest: https://cloud.agri.ee/s/aT2fyz59TZBkCFT
Konkursi tulemused
Parim mahetootja 2020
I koht – Ehe Mesi OÜ, Harro Rannamets, Lääne-Virumaa
II koht – Lalluka OÜ, Kuldar Kuld, Jõgevamaa
III koht – Kolotsi Talu OÜ, Merle ja Mart Leibur, Võrumaa
Parim mahetoit 2020
I koht – Eco Flora OÜ kuivatatud tomatid ekstra neitsioliiviõlis
II koht – Kolotsi Talu OÜ Kolotsi valgehallitusjuust kitse- ja lehmapiimast
III koht – Koplimäe Mahe Talu OÜ maherukki-šokolaadiküpsised
Parim mahejook 2020
I koht – Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook
II koht – Jaanihanso OÜ Cassis mustasõstravahuvein 2018
III koht – Mahe Eeriksaare OÜ ürditee Rahu Vägi
Eriauhinnad
Eriauhind pastöriseeritud mahepiima turule toomise ja keskkonnasäästliku pakendi eest – Saaremaa Piimatööstus AS, mahetäispiim
Eriauhind parimal moel tasakaalus maitsega teeseenejoogi eest – Gut Feeling OÜ, Mjuk klassikaline mahe-kombucha
Eriauhind maitsva lastetoidu eest, mis võidab populaarsust ka täiskasvanute hulgas – Salvest AS, Muuti ökoloogiline pohla-mustika-rukkipuder
Konkursist
Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 52 toodet 23 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti üheteistkümnendat korda.
Mahepõllumajandusest annab teavet www.maheklubi.ee.
Lisainfo
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
Mahekonkursside parimad on selgunud. Käesoleva aasta parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu AS Piparmündi-Stracciatella jäätis.
Maaeluministeeriumi tellimisel tänavu juba kümnendat aastat toimunud konkurss näitas mahetootjate väga head taset ja oli tasavägine. Parima mahetootja konkursi võitnud lihaveisekasvatajad Tiina ja Ivo Tomson Valgamaalt paistsid eelkõige silma väga professionaalse aretustööga. Nad on loomade heaolule pühendunud uuendusmeelsed farmerid, kes on rajanud kõrgel tasemel tootmiskompleksi. „Tore, et meie tegemisi hinnatakse. Soovimegi, et rohkem pöörataks tähelepanu sellele, et meil on suurepärased looduslikud võimalused maheda rohumaaveise kasvatamiseks. Loodame, et lõpuks hakkab ka tarbija selliselt toodetud liha väärtust mõistma ja hindama. Täname ka Liivimaa Lihaveist rohumaaveise liha propageerimise eest,“ ütles Tiina Tomson.
Teisele kohale tulnud Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu tegeleb õuna- ja viinamarjakasvatusega ning on juba tuntust kogunud omavalmistatud siidrite ja muude jookidega, 2016. a võideti siidriga ka parima mahetoote auhind. Karmo ja Veronika Haasi sõnul on nende jaoks väga oluline väärindada kohalikku toorainet ja tõsta Eesti siidrikultuuri. Kolmandale kohale tulnud Niliske talu perenaine Krista Kanniste kasvatab lihaveiseid ning puuvilju ja marju. Koduõuele rajatud töötlemishoones on võimalik liha lõigata ning talu oma toorainest valmivad mahlad ja siirupid.
Mahetooteid hinnati kahes kategoorias – parim mahetoit ja parim mahejook. Beebitoitude sarjaga BabyCool parima mahetoidu tiitli võitnud Saaregurmee OÜ tegevjuht ja üks asutajatest Annika Vestel sõnas: „Täname tunnustuse eest, see paneb terve BabyCooli pere silmad särama ja näitab, et tegeleme õige asjaga. Meile on väga tähtis, et meie ettevõtmisest võidavad kõik – nii tootjad, tarbijad kui ka keskkond. Oma toodetes kasutame vaid kodumaist mahetoorainet ja loodame suuremale koostööle paljude väikeste mahekasvatajatega üle Eesti, et koos kasvada.“
Konkursi tulemused
Parim mahetootja 2019 – Vilsi OÜ / Vilsi Angus, Tiina ja Ivo Tomson Parim mahetootja 2019: Vilsi OÜ. Foto: A.Vetemaa
II koht – Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ, Karmo ja Veranika Haas
III koht – Wilawander OÜ / Niliske talu, Krista Kanniste
Parim mahetoit 2019 – Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool
II koht – Pagar Võtaks OÜ sepik peedi ja tüümianiga
III koht – Pajumäe Talu OÜ mahevõi musta küüslauguga
Parim mahejook 2019 – Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic
II koht – Mahlametsa OÜ õuna-ebaküdooniamahl
III koht – Öun Drinks OÜ tikrilimonaad
Põneva toote eriauhind – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop
Toote sisu ja disaini väga hea kooskõla eriauhind – Eco Flora OÜ Rand & Rossi kastmete tootesari
Leivapäeva külastajate lemmik – La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätis
II koht – Minna Sahver OÜ Minna mahe astelpaju marmelaad
III koht – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop
Parimad mahetooted 2019. Foto: L. Laan |
Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti kümnendat korda.
Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse. Eesti toidu kuu jooksul toimuvast saab rohkem teavet veebilehelt www.eestitoit.ee.
Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
Mahekonkursside parimad on selgunud. Eesti aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu. Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.
„On rõõm tõdeda, et huvi tuua turule uusi mahetoiduaineid aasta-aastalt üha kasvab,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „See on oluline nii mahepõllumajanduse arengu seisukohalt kui ka laiemalt Eesti kui puhta keskkonna ja hea toidu ning turvalise elukeskkonnaga riigi kuvandis.“
Komisjoni liige tippkokk Angelica Udeküll oli võidutootest, Kasekunst OÜ valmistatud tumedast kasesiirupist, vaimustuses: „Selles realiseeruvad kodumaine puhas loodus ja vanad traditsioonid täiesti uues võtmes. Tume kasesiirup on laia kasutusvõimalusega ning sobib maitsenüansi lisamiseks näiteks salatitele, dessertidele ja köögiviljadele. See võiks olla hea alternatiiv Itaalia köögist tuntud palsamiäädikale.“ Tippkokal jätkus häid sõnu ka teistele konkursile esitatud toodetele: „Tooted on läinud põnevamaks ja ka väiketootjate pakendid on järjest pilkupüüdvamad.“
|
||
Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup, teise koha pälvis Mätiku Talumeierei OÜ mahe või ja kolmanda koha La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis. Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus. |
Parimaks mahetootjaks valiti tänavu peamiselt kanepikasvatusele ja -töötlemisele keskendunud Tammejuure Mahetalu, kus on mahedalt majandatud juba ligi 20 aastat. Teisele kohale tuli puhtatõulisi aberdiini-anguse lihaveiseid kasvatav Sentafarm, kes peab Tartus ka Lihuniku äri ja restorani. Kolmanda koha saavutas tatra- ja lambakasvatusega tegelev Tõrvaaugu Mahe Talu, kus samuti oma toodangut väärindatakse.
Konkursi korraldaja Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust tõdes, et sel aastal oli paremusjärjestuse koostamine eriti keeruline: „Kõik esikolmiku talud on omas valdkonnas teedrajavad ettevõtted, kus ühiselt tegutseb mitu põlvkonda, kes loorberitele puhkama ei jää – pidevalt otsitakse võimalusi veelgi paremaks majandamiseks. Oma tegevusvaldkonda on laiendatud toodangu väärindamisega.“
Konkursi "Parim mahetootja 2018" tulemused:
Konkursi "Parim mahetoode 2018" tulemused:
|
||
Konkursside "Parim mahetootja 2018" ja "Parim mahetoode 2018" tunnustatud ettevõtjad |
Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.
Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 42 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi toetusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti üheksandat korda.
Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.
Mahekonkursside parimad on selgunud. Eesti 2018. aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu. Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.
Fotod: Maheklubi
5. juunil kuulutati välja 2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid. Konkursile „Parim mahetootja 2018“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2018“ kuni 10. augustini.
Mahetootmine on jätkuvalt populaarsust kogumas, kasvavad nii esmatoodangu kui ka töödeldud toodangu mahud, tõusuteel on ka mahetoidu eksport. 2017. aastal jõudis Eestis mahepõllumajandusliku maa osa juba 20%ni kogu põllumajandusmaast: kokku 199 947 hektarit, kasv võrreldes 2016. aastaga oli 8%. Ettevõtteid, kes tegelesid mahepõllumajandusega, oli kokku 1888.
„Me näeme iga aastaga, et mahe mõtteviis ja mahepõllumajanduslikud tehnoloogiad võetakse omaks järjest suurema arvu ettevõtjate poolt. Mahe võikski olla Eesti suund, see on kvaliteedimärk, millega saab konkureerida tihedal toiduturul. Vastutustundlikule ettevõtlusele pööratakse maailmas järjest suuremat tähelepanu ning mahepõllumajandus ja mahetöötlemine on selles kindlasti eeskujuks teistelegi ettevõtetele,“ tõdes konkursi üks korraldajatest Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.
Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad üheksandat korda. Konkursi eesmärk on tutvustada avalikkusele parimaid tooteid ja tootjaid ning tunnustada ja innustada maheettevõtjaid.
Konkursile „Parim mahetootja 2018“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse hea tootmistasemega mahetootjaid, kelle ettevõte on mahepõllumajanduslikult majandanud vähemalt 2 aastat. Kandidaadi esitamiseks tuleb täita ankeet, tähtaeg on 1. juuli.
Konkursile „Parim mahetoode 2018“ esitavad oma ettevõttes valmistatud tooteid ettevõtted ise. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 10. august.
Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm[A]gmail.com. Parima tooja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Võitjad kuulutatakse välja 16. septembril Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval, mille raames toimub mahetoodete laat ja kus külastajad saavad konkursil osalenud toodete hulgast valida oma lemmikmahetoote.
2017. aastal kuulutati Eesti parimaks mahetootjaks Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt, parim mahetoode oli Sirloin OÜ verivorst.
Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.
Konkursi "Parim mahetootja" statuudi ja ankeedi leiab SIIT ja konkursi "Parim mahetoode" statuudi ja ankeedi SIIT
Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
http://www.maheklubi.ee/Konkurss-2018
Eesti parim mahetootja 2017 on Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt. Parim mahetoode 2017 on SirLoin OÜ valmistatud verivorst. Vabaõhumuuseumi leivapäeva külastajad valisid oma lemmikuks Biomenu OÜ prantsuse šokolaadikoogi.
„Täna oli meil võimalus tunnustada pühendunud inimesi, kes teavad, mida nad teevad. Just nemad viivadki mahepõllumajandust edasi,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu.
„Parimaks mahetootjaks valitud Lauri-Jaani talu on ligi 300 hektaril toimetav väga mitmekesise tootmisega mahetalu, kus tegeletakse taime- ja loomakasvatuse ning oma toodangu töötlemisega,“ ütles konkursi korraldaja Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Pea kolm aastakümmet tegutsenud mahetalu juhib Tiit Mansberg, kes võttis talu üle oma vanematelt ning otsib võimalusi, kuidas tugevale vundamendile rajatud talu saaks veelgi paremini toimida.“
Parima mahetootja konkursi esikolmik, keskel võitja Tiit Mansberg, vasakul Raimo Mihkelson ja paremal Ivar Baumann. |
Tänavuse parima mahetoote, OÜ Sirloin verivorsti kohta ütles tooteid hinnanud restoran Wicca peakokk Angelica Udeküll: „Hea meel on tõdeda, et seni üsna tagasihoidlik mahelihatoodete valik on saanud igati väärika täienduse verivorsti näol. Antud toote maitseomadused peaksid jõuluajal rõõmustama nõudlikumagi tarbija maitsemeeli ja rikastama Eesti traditsioonilisest toidust lugupidavate tarbijate söögilauda.“
Teise koha saavutanud Pajumäe Talu OÜ ghee on toidukaup, mis Eestis võib tunduda uudne, kuid seda on laias maailmas tuntud juba aastasadu. „Tegemist on puhta piima rasvaga, mis pakub laialdast kulinaarset kasutusvõimalust, andes roogadele suurepärase kergelt pähklise maitsenüansi,“ ütles Udeküll.
Magusasõpradele soovitas Udeküll kolmanda koha pälvinud Pagar Võtaks OÜ tatranööpe šokolaadiga: „Küpsise krõbe tekstuur ja suurepärane maitse võivad tekitada sõltuvust! Lohutuseks võib mõelda, et tatar on tervisele kasulik.“
Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetootjad ja -tooted:
• Andruse mahe- ja turismitalu OÜ, Madis Tiik, Saaremaa – tunnustus lambaliha eduka turustamise eest toitlustusse ja mahetootmise tutvustamise eest turismi kaudu.
• Raismikuoja OÜ, Märtin Rõõmussaar, Järvamaa – tunnustus teravilja- ja õlikultuuride oskusliku väärindamise eest.
• Vormsi MT OÜ, Ege ja Gert Kanarbik – tunnustus tublile pereettevõttele väga heal tasemel lihaveisekasvatuse ning rannaniitude taastamise ja hooldamise eest väikesaarel.
• Tubri Kitsekasvatustalu toodetud kitsepiimavahukoor – tunnustus erilise ja hea kulinaarse väärtusega toote eest.
• Sepa mahetalu OÜ piimatooted – tunnustus väga heade piimatoodete turuletoomise eest.
• Salvest AS toodetud Põnn ökotooted – tunnustus mahe beebitoitude turuletoomise ja eduka ekspordi eest.
• Roosiku OÜ toodetud mustikašokolaad – tunnustus väga hea maitse ja tekstuuriga toote eest.
Parima mahetoote valmistaja Lauri Bobrovski SirLoin OÜst
Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti prantsuse šokolaadikook Biomenu OÜ-lt, teisele kohale tulid Luha Lihatööstuse maheveisepallid, kolmandale kohale kaneeliga maitsestatud mahemesi Pure Concepts OÜ-lt.
Tootjakonkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 41 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti kaheksandat korda.
Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.
VAATA FOTOGALERIID MAHEKLUBI FACEBOOKIST!
Konkursside osalemise tingimused ja ankeedid:
Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com